Skip to content
20101008-26.jpg
Jari Salo16.10.2019 15:151 min read

Operaatio Juuriharja on hämmästyttävä valmennus

Operaatio Juuriharja on hämmästyttävä valmennus. Siinä lähdetään pienen johtajaryhmän kanssa intensiiviselle matkalle Namibiaan, jossa tehdään paikallisten kumppanien kanssa jokin yhteinen työprojekti. 

Olen saanut olla toisena valmentajana mukana jo kahdeksan ryhmän kanssa - ja joka kerran hämmästyn siitä, kuinka vaikuttava prosessi valmennus on.

Vaikuttavuus syntyy monien elementtien kertolaskuna, jota on vaikea pukea sanoiksi - todella ymmärtääkseen  täytyy se varmaan itse kokea. Tässä kuitenkin muutama tekijä, joista itse vaikutun kerta toisensa jälkeen. 

 

Yllätyksellisyys

Operaatio Juuriharjassa yksi suurimmista opettajista on yllätyksellisyys. Kun toimitaan meille länsimaalaisille vieraassa ympäristössä ja kulttuurissa, varmaa on vain epävarmuus.
 
Jokaisena työpäivänä tapahtuu jotain odottamatonta: Kaatosade. Hiekkamyrsky. Työvälineiden ja materiaalien puutteet. Työporukka katoaa yhtäkkiä jonnekin - ja löytyy kohta viereisestä rakennuksesta jumalanpalveluksesta. Autolla ei pääsekään aiottua reittiä, koska tulviva joki on katkaissut tien. Edellisenä päivänä vaivalla kaivettu kuoppa onkin seuraavana aamuna taas täynnä hiekkaa ja kiviä. Paikallinen työnjohtaja vaatimalla vaatii käyttämään järjettömiä työmenetelmiä - jotka lopulta osoittautuvat nerokkaiksi.
 
Yllätyksellisyys pakottaa päivän johtajat muuttamaan suunnitelmia ja ryhmän improvisoimaan ratkaisuja. Samalla oppii uskomattoman paljon itsestään, johtamisestaan ja ennakkoluuloistaan. 
 
OperaatioJuuriharja_20110412_156.jpg
 
JAS_2975-54.jpg
 

Kulttuurivaihto

Operaatio Juuriharja on ennen kaikkea johtamisvalmennus. On kuitenkin hieno tunne, kun päivittäin huomaa, että vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten kanssa oppiminen ja oivaltaminen on molemminpuolista.
 
Namibialaisessa työkulttuurissa ei esimerkiksi todellakaan ole totuttu siihen, että valkoinen nainen tekee fyysistä työtä. Mutta yhteisessä projektissamme sekin luonnistuu - hymyillen, nauraen, sujuvasti ja tehokkaasti.
 
Hämmästelyn ja naurunpyrskähdysten aihe ovat myös ryhmämme taukojumpat. Meille itsestään selvä työhyvinvoinnin osa, mutta paikallisille työmiehille aika hassua. Ja niin vain yhdessä sitäkin tehtiin!
 
Ja onhan siinä sydän sykkyrällään, kun näkee lasten ilon työn valmistuttua!
 
_JAS0103.jpg
 
20101008-26.jpg
 
_JAS0055.jpg
 

Palaute

Vaikuttavin ja syvällisin osa Operaatio Juuriharja -prosessissa on jokaisen osallistujan syväsukellus omaan itseen ja omaan johtamisen filosofiaansa.
 
Operaatiossa muodostuu nopeasti tiivis, toisiaan arvostava ryhmä, jossa jokainen haluaa kehittyä ja tukea toisen kehittymistä. Jatkuva virittyminen havainnointimoodiin tekee ryhmäläisistä erinomaisen tarkkanäköisiä palautteenantajia.
 
Päivittäiset palautesessiot ovat valmennuksen huikeinta antia, vakavanhauskoja yhteisöllisiä keskusteluja, joihin erään osallistujan sanoin: ”jää koukkuun”.
 
Jari_Salo_Kilimandzaro_042.jpg
 

Itsereflektio

Operaatio Juuriharjan loppuosa on pyhitetty itsereflektiolle: "Mitä työprojektissa oikein tapahtui? Mitä opin itsestäni ja johtamisestani? Miten tulen soveltamaan oivaltamaani omassa työssäni."
 
En voi kuvitella virittävämpää ympäristöä syväluotaavalle itsereflektiolle kuin Namibin autiomaa. Keskellä aavaa aavikkoa, valtavan Afrikan taivaan alla, auringon laskiessa horisonttiin surrealististen punaisten dyynien taa, mieli on vapaa tavalla, jota se ei voi olla missään muualla. 
 
OperaatioJuuriharja_20110415_055.jpg
 

Oletko rohkea johtaja, valmis laittamaan itsesi likoon?

 
Kutkuttaako johtamisvalmennus, josta kukaan ei lähde sellaisena, kuin on sinne tullut?
 
Operaatio Juuriharja saattaa olla sinua varten.
Lue lisää Operaatio Juuriharjasta tai lataa seuraavan valmennuksen esite.
 
 
New call-to-action

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT