Skip to content
Coachingin vaikuttavuuden kaava
Rea Klingberg1.2.2023 18:411 min read

Coaching & vaikuttavuuden kaava

Coaching syventää ymmärrystä, tuo lisää energiaa ja käynnistää systeemisen muutoksen.

Tätä vuotta yhdessä startatessamme, heitti hallituksemme puheenjohtaja Mikko-Pekka Hanski minulle haasteen: pohtia coaching-työn vaikuttavuutta minulle uudenlaisesta näkökulmasta.

Mikko-Pekka antoi taustaksi esimerkin toisesta ympäristöstä: Starship Robots kuvaa omaa vaikuttavuuttaan kolmella numerolla: 1,4, 30% ja 1->2. 1,4 kilometriä on tyypillisimmän autolla tehdyn kauppareissun pituus. Robottien avulla kauppareissuja vähennetään. 30 prosenttia kaikesta ruuasta menee hukkaan. Robottien avulla tätä hävikkiä vähennetään. Lisäksi robotit itseasiassa lisäävät kaksi työpaikkaa kaupassa, yhden kuljettajan työpaikan poistuessa. Tällaisen ajattelun pohjalta Mikko-Pekka kysyi, mitkä kolme numeroa tai tekijää mielestäni kuvaisivat coaching-työn vaikuttavuutta.

JH blogi coaching vaikuttavuus 1200x628

Jäin pyörittelemään vaikuttamisen ketjua mielessäni, täysin epätieteellisesti, omaan kokemukseeni perustuen. Olen 15-vuotisen coaching-urani aikana useasti tutustunut erilaisiin ROI-laskelmiin, mutta nyt tuntui paremmalta jättää ne sivuun.

Oma kokemukseni on, että lähes poikkeuksetta coaching-tapaamisen vaikutuksena ymmärrys itsestä syvenee. Energia ja usko omiin vaikuttamisen mahdollisuuksiin kasvaa. Tästä alkoi hahmottua ikioma vaikuttamisen kaavani: 90 min -> (T + E + X)2.

90 minuutin coaching-tapaamisessa ymmärrys (T= tietoisuus) itsestä, tilanteesta ja ympäröivästä systeemistä syvenee. Coaching auttaa tulemaan tietoisemmaksi tarvittavan muutoksen merkityksestä itselle ja laajemminkin. Vahvistunut itsepystyvyyden tunne tukee halutun muutoksen suuntaisen energian (E) kasvamista. Coachingin ainutlaatuisessa kohtaamisessa tapahtuu usein lisäksi jotakin positiivisen ennustamatonta (X). Kun coachattava johtaja palaa näiden T+E+X-asioiden kanssa takaisin omaan organisaatioonsa, vaikuttavuus nousee toiseen potenssiin, kun asioiden yhteydet alkavat elää ja kehittyä ympäröivän systeemin kanssa.

Jos haluat ottaa hieman tuntumaa Executive Coaching -prosessiin, lataa alta suosittu oppaamme, jossa on kuusi hyödyllistä coaching-prosesseissa usein käytettävää harjoitusta avuksesi: 

Executive Coaching -opas

Ympäröivä maailma on jatkuvassa murroksessa ja hämmennyksessä. Se aiheuttaa paljon kipua ja tuskaa meissä ihmisissä. Kun itsetuntemus ja -luottamus on hyvällä tasolla ja näiden asioiden parissa tekee jatkuvaa työtä, alkaa myllerryksen kohdatessa nähdä enemmän mahdollisuuksia. Vaikeissa tilanteissa saattaakin huomata reagoivansa kuten eräs panelisti tuoreessa metataitoja käsitelleessä -seminaarissa: ”Kriisi! Yes! Nyt voidaan tehdä jotain oikeasti isoa ja systeemistä.”

- Rea Klingberg