Skip to content
Erika Heiskanen7.3.2017 11:211 min read

Sinä olet väärässä, oletko tyhmä

 

Miten silloin oikein pitäisi toimia, kun toinen on väärässä?

- Rakas, sinun pitäisi halata minua useammin. Minusta tuntuu, että sinä et enää rakasta minua samalla tavalla kuin ennen.

- Kuule kulta, halaan sinua keskimäärin 4,74 kertaa päivässä. Kyllä sen pitäisi riittää. Se on useammin kuin muut parit keskimäärin. Ja lisäksi tiedetään, että halausten ruinaaminen saa aikaan halaushalukkuuden laskua siinä henkilössä, jolta ruinataan. Olisi siis oma etusi olla ruinaamatta.

Sanoisiko kukaan kumppanilleen jälkimmäiset vuorosanat? Tuskin. Tuskin siksi, että jokainen ymmärtää, että halauksen kaipuu ei asetu keskiarvoilla ja tiedolla tarpeenilmaisun negatiivisista seurauksista.

Miksi sitten vastaamme yhteiskunnassa niin monille, että olet väärässä?

- Katsos, tässä on se tieto ja tutkimus, jonka pohjalta voin osoittaa sinulle, että olet väärässä. Etkä edes ymmärrä omaa etuasi. Oletko tyhmä?

Mitä mahtaa halauksia pyytävä kaivata? Ehkä yhteenkuuluvuuden vahvistamista? Ehkä arvostuksen ja välittämisen osoituksia? Ehkä biologista läheisyyden tunnetta? Näihin tarpeisiin ei tutkimustieto auta.

Mitä tarpeita rasistit ilmaisevat? Mitä he kaipaavat, jotka haluavat rajat kiinni? Kaipaavatko he turvallisuuden kokemusta? Merkityksellisen työn? Kohtaamista ja läheisyyttä? Yhteisöllisyyden tunnetta?

Miten me rakentaisimme sellaista yhteiskuntaa ja sellaista yrityskulttuuria, jossa kuullaan tarpeet ja keskustellaan niistä? Pohdittaisiin, miten arvostetuksi, ymmärretyksi ja tarpeelliseksi kokemisen tarpeet voitaisiin tyydyttää jotenkin muuten, kun syrjimällä tai sättimällä jotakin toista ryhmää.

Minua ravisteli some-keskustelu presidentti Trumpin Facebook-seinällä. Yksi henkilö yritti olla sarkastinen ja ylisti Trumppia maasta taivaaseen. Hän sai rajun ryöpyn niskaansa. Ei auttanut, vaikka hän selitti moneen kertaan, että se oli sarkasmia, ei hänen vilpitön mielipiteensä. Moni ei vaivautunut lukemaan aikaisempia kommentteja. Kenties moni vihaisista kommentoijista kuitenkin pitää naurettavana sitä, että Trump ei taida perehtyä kovin syvällisesti kaikkeen, mitä kommentoi?

Toisen sysäyksen antoi tämä ihastuttava Suvakin herätys

https://youtu.be/u3B68t1p9fo

Haastamme kaikki, myös sinut, tekemään arvotekoja, sellaisia tekoja, jossa etsitään ja tehdään kaikille yhteistä hyvää. Siis kaikille. Ei syrjitä.

Kerro oma arvotekosi Twitterissä #arvoteko, LinkedInissä ja Facebookissa! Haasta myös työkaverisi mukaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT