Skip to content
appreciate-life.jpg
Sirkku Heinonen1.2.2017 13:461 min read

10 minuuttia päivässä – onko sinulla aikaa kehittää resilienssiä, yhteistyötaitoja ja ketteryyttä?

Kuuntelin juuri webinaarin The Mindful Leader: Developing resilience and collaboration in a complex world. Webinaarin järjesti Ashridge Business School, josta minäkin olen coaching-oppini ammentanut. Kaksi lukua kiinnitti huomioni: 1050 ja 10. Erään tutkimuksen mukaan yrityksen ylempään johtoon kuuluva henkilö on päivässä hereillä keskimäärin 1050 minuuttia. Ja jo 10 minuutin päivittäisellä mindfullness-harjoittelulla on saatavissa huimia hyötyjä.  Tutkimuksen mukaan hyödyt liittyvät ennen kaikkea johtamisen kolmeen tärkeimpään metataitoon:

1 resilienssi (sinnikkyys, kyky toipua)
2 halu ja kyky yhteistyöhön sekä
3 johtaminen ja ketteryys kompleksissa toimintaympäristössä.

Resilienssiä on ainakin joissakin suomalaisissa riittämiin. Vuoden urheilijaksi vähän aikaa sitten valittu Leo-Pekka Tähti on siitä aivan loistava esimerkki.  Uskon, että jokainen voi tunnistaa myös lähipiiristään sellaisia henkilöitä, joiden sinnikkyydestä ja kyvystä toipua voisi ottaa oppia. Miten he sen tekevät?

Halu ja kyky yhteistyöhön on aivan keskeistä niin hyvässä johtamisessa ja esimiestyössä kuin elämässä yleensäkin. Joskus voisi olla hyvä pysähtyä ja reflektoida omia yhteistyövalmiuksiaan. Mitähän esimerkiksi työnhaun yleisin kliseinen lause ”tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa” tarkoittaa käytännössä vai onko se kohdallani pelkkää sanahelinää? Ja pitäisikö minun kiinnittää enemmän huomiota yhteistyökyvyn vai –halun kehittämiseen?

”Mutta eihän nyt ainakaan minulla ole aikaa!”

Mikäli 10 minuuttia päivässä tuntuu täysin ylitsepääsemättömältä haasteelta, kannattaa kokeilla 1 minuutin hengitykseen keskittymistä vaikkapa jokaisen palaverin alussa.  Jo tällä lyhyellä harjoituksella on merkittävä vaikutus palaverin laatuun.

Jos kuulut siihen joukkoon, joka on hereillä 1050 minuuttia päivässä, sinun kannattaa lukea myös kollegani Sari Puurtisen blogi. Sari kirjoitta tapojen muuttamisesta ja siitä, miten hän on opettellut nukkumaan enemmän.

Maksuttomasta Executive coaching –pikaoppaasta taas löydät muutaman harjoituksen, joiden avulla voit pysähtyä ja täsmentää monimutkaista toimintaympäristöäsi ja kirkastaa toimintasi fokusta – vaikkapa vain 10 minuuttia – mikäli ehdit.

Ashridge Business Schoolin professorien (Megan Reitz ja Michael Chaskalson) tutkimuksen yhteenveto löytyy täältä

appreciate-life.jpg

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT