Skip to content
Mistä iloa ja intohimoa työhön?
Sari Puurtinen1.11.2021 9:512 min read

Työnilosta, uupumuksesta ja siltä väliltä: mistä iloa ja intohimoa työhön?

Koetko sinä työniloa ja innostusta? Lipsutko välillä passiivisen työtyytyväisyyden puolelle? Leipäännyttääkö? Onko uupumus ottamassa sinusta niskalenkkiä?

JH blogi 2021 työnilo


Työn ilo syntyy onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemuksista

Työn imu (work engagement, Jari Hakanen, 2011) on yhteydessä psykologisten perustarpeiden tyydyttämiseen ja sisäisen motivaation käsitteeseen. Työ herättää meissä mielihyvää silloin, kun se tarjoaa aidon mahdollisuuden vapauden kokemukseen ja itselle arvokkaiden päämäärien tavoitteluun kohti yhteistä hyvää.

Sisäinen motivaatio näkyy intohimoisena tekemisenä, itsensä haastamisena, tavoitteiden asettamisena ja vapaaehtoisena tekemisenä asian hyväksi. Motivaatio kasvaa onnistumisesta, muilta saadusta palautteesta ja tunteesta, että on tehnyt jotain arvokasta muille.  

Työssä koettu tuloksellisuus, onnistumisen, ilon ja riemun kokemukset vahvistavat työn imua ja sisäistä motivaatiota ja perustarpeiden tyydyttämistä entisestään.

 

Pakkotahtinen työskentely aiheuttaa työssä uupumisen 

Vapauden kokemukset, itselle arvokkaiden päämäärien tavoittelu, ilo ja riemu ovat kaukana. Työstä tulee yksinäistä uurastamista, itselle määriteltyjä tavoitteita, jotka ovat kovempia mitä organisaatio ja esimiehet ovat asettaneet.

Kun työn imua, iloa ja innostusta kokevat kollegat laittavat hanskat tiskiin puhdin loppuessa, uupuneet jatkavat työntekoa väsyneenäkin. Työhön liittyvistä pakkoajatuksista ei pääse irti vapaallakaan. Jaksaa, jaksaa, pakko jaksaa. Pakkotahtiseen työntekoon liittyy ihmisen vääränlainen uskomus työnteon autuaaksitekevästä voimasta ja työn tuomasta ulkoisesta statuksesta.

Tunnistatko vastaavia tilanteita työpaikallasi? Kuinka voisit puuttua tasapuolisesti ja myötätuntoisesti tilanteeseen, jossa työn imussa oleva, intohimoinen työntekijä nauttii ja riemuitsee haasteista, kun vieressä kollega uurastaa itsensä kalkkiviivoille?

 

Miten työtä voi tuunata itselleen innostavammaksi?

Miten huomioitte työniloa, onnistumisia, kullekin merkittäviä ja tärkeitä tilanteita arjessa? Entä omalla kohdallasi, mikä oikeasti saa sydämesi sykkimään? Mikä sinulle työssä on tärkeintä ja mistä et ole halukas luopumaan? 

Kokeile näitä keinoja oman työn muotoilemiseksi ja työnilon kasvattamiseksi:

1) Itselle mielekkyyttä tuovien tilanteiden tunnistaminen ja niiden lisääminen arjessa

Usko omaan osaamiseen ja uuden oppimiseen sekä halu auttaa muita, ovat työtaitoja, jotka luovat jatkuvuutta ja rohkeutta myös muutoksessa elämiseen ja YT-neuvotteluissa pärjäämiseen. Työn imua ja innostusta etsivä asenne kannattelee nykyisen työn muuttuessa ja uuden työn etsinnässä.

2) Työn rakenteeseen ja organisointiin liittyvät ratkaisut

Työelämän muutoksissa on kysymys pitkälle työn rakenteiden uudistamisesta. Jos työn sisältö ja tavoite ovat sinulle kirkkaita ja mieluisia, näet muutostilanteissa mahdollisuuksia myös oman työsi uudistamiseen.

Pyri muutostilanteissa löytämään muutoksen logiikka ja pohtimaan mitä muutoksia se sinulle tarkoittaa? Mitkä asiat työssäsi jäävät taka-alalle, vähenevät ja poistuvat ja mitä uutta ja erilaista tulee tilalle? Mitä uutta muutos tuo tullessaan ja minkälaisia mahdollisuuksia se tarjoaa ammattitaitosi ja osaamisesi kehittämiseen.

3) Omien työhön liittyvien uskomusten haastaminen

Minkälaiset työhön liittyvät korvamadot soivat päässäsi? Miten voit muuttaa ajatuksia kannustavammiksi, positiivisemmiksi ja vaihtoehtoja tarjoaviksi? Minkälaista tsemppiä ja arvostusta annat itsellesi sekä minkälaista myötätuntoa koet itseäsi kohtaan?

Myötätunto ei ole vain nössyttelyä. Jotta voit haastaa itsesi ja ylittää omat mukavuusrajasi, on tärkeä tunnistaa myös omat rajoittavat uskomukset. Tuunaamisen keskellä, kysy itseltäsi, haastatko todella itseäsi vai tyydytkö olemaan omalla vahvuusalueellasi ja toimimaan siinä?

Aito innostuminen, riemu ja intohimo löytyy osaamisen ja ammattitaidon haastamisen, kuilun yli hyppäämisen ja aidon itsensä likoon laittamisen kautta. Se edellyttää luottamusta, kannustusta, rankkaa tekemistä, hikeä, mutta myös iloa, riemua ja onnistumisen kokemuksia yhdessä muiden kanssa. Uskallatko ja uskotko itseesi?

Me uskomme, että sinä kykenet siihen. Usko sinäkin.

 

P.S. Työnilo löytyy myös itsetuntemuksen kautta.

Harjoita itsereflektiotaitojasi ja kokeile Executive Coaching -prosessista tuttuja harjoituksia. Olemme valinneet tähän ladattavaan materiaaliin kuusi suosikkiamme, joita voit toteuttaa omaan tahtiisi: Executive Coaching - 6 harjoitusta eettiselle johtajalle

Executive Coaching -opas