Skip to content
DeathtoStock_IntotheLight-05.jpg
Erika Heiskanen22.3.2018 10:041 min read

Johtajana tasapainoilet arjen johtamisen ja tulevaisuuden rakentamisen ristipaineissa

Oma toimiala on murroksessa, tekemistä digitoidaan, asiakkaiden käyttäyminen muuttuu ja globaali tilanne elää. Joskus huolestuttaa, miten oma organisaatio ja itse pysyy tämän jatkuvan muutoksen mukana, osaisi tehdä oikeanlaisia valintoja.
Toisinaan tuntuu taas siltä, ettei saa omaa porukkaa vauhtiin. Joskus taas, että "maailma” hötkyilee turhia. Ja välillä myös siltä, että homma on hanskassa ja kaikki uusi on innostavaa!

Kehitys kiihtyy, mitä tapahtuu johtamiselle

Maailman murrosvauhti on kiihtynyt ja vauhti tulee vain kasvamaan. Tulevaisuudentutkija Ray Kurzweil väittää, että 1900-luvun kehityksen määrä olisi saavutettu kahdessakymmenessä vuodessa, jos kehitys olisi edennyt vuoden 2000 tahtiin. Toisin sanoen, vuoteen 2000 mennessä kehityksen vauhti oli viisinkertaistunut siihen vauhtiin nähden, mikä oli keskimääräinen tahti 1900-luvulla.

Kurzweill uskoo, että koko 1900-luvun verran kehitystä saavutettiin vuosina 2000-2014 ja seuraava vastaava loikka on toteutunut jo vuonna 2021, vain seitsemässä vuodessa. Kehityksen kiihtyessä, muutamaa vuosikymmentä myöhemmin, vastaava kehitysaskel otetaan useamman kerran vuodessa ja vielä myöhemmin, jopa kuukausittain.

DeathtoStock_IntotheLight-05.jpg

Johtajaa kaivataan

Kaiken tämän keskellä on yhä suurempi kaipuu sille, että johtajat näyttävät suuntaa ja pitävät toivoa yllä, uskaltavat haastaa ja katsoa riskejä silmästä silmään. Johtajuudelta vaaditaan uusia asioita ja eri otetta kuin ennen. Johtajana kehittyminen haastaa seikkailemaan ja seikkailu on jännittävää, joskus pelottavaakin. Kaikki tämä pitäisi tehdä eettisesti kestävälle pohjalle, jotta ei käy hassusti.

Etiikan merkitys digitalisaatiota suurempi

Toinen futuristi, Patrick Dixon, nostaa eettisyyden merkityksen organisaatiolle vielä digitalisaatiota korkeammalle. Digitalisaatiossa voi olla puoli askelta jäljessä ja silti selvitä hengissä, mutta onnahdukset etiikassa voivat tuhota liiketoiminnan ja uran viikossa. Erityisen haasteelliseksi ajan tasalla pysymisen tekee se, että eettisyyden määritelmä muuttuu ajan saatossa. Aiemmin hyvänä ja hyväksyttävänä pidetyt eettiset periaatteet näyttävät nyt vanhanaikaisilta, elleivät jopa moraalittomilta.

Organisaation tasolla eettisyys on vähimmillään riskienhallintaa. Onnistuminen heitteisessä toimintaympäristössä edellyttää yhä vahvempaa eettistä selkärankaa eli kilpailukyvyn rakentamista kestävälle pohjalle ja hyvien mahdollisuuksien tunnistamista.

Itsensä kehittäminen mahdollistaa johtamisen

Vahvan pohjan rakentaminen pätee erityisesti johtajuuden kehittämisen kohdalla. Suurin seikkailu on tutustuminen itseen niin syvästi, että yllätyksiä tulee harvoin. Ja niin rehellisesti, että näkee aina mahdollisuuksia itsen kehittämiseen. Harmiksemme henkinen kunto pysyy itsestään yllä aivan yhtä huonosti kuin fyysinenkin.

Johtajan on kyettävä toimimaan eettisesti ja energisesti, suuntaa näyttäen ja yhdessä ihmistensä kanssa. Koneet tulevat tekemään yhä enemmän puolestamme, mutta ihmisiä ne eivät kykene johtamaan laadukkaasti. Ainakaan vielä.

Miten sinä haastat itseäsi?

Etsitkö sinä tapaa kiihdyttää oma johtajana kehittymisesi uudelle tasolle? Miten se tehdään ylipäätään ja miten se tehdään niin, että se on vieläpä hauskaa haastavuuden lisäksi? Lue lisää itsen haastamisesta täältä.

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT