Skip to content
virtuaalivalmennukset-juuriharja
Sirkku Heinonen6.5.2020 11:561 min read

Viisi oppia virtuaalivalmennuksista kymmenisen vuotta sitten

Mietiskelin tässä yhtenä päivänä näitä virtuaalivalmennusasioita ja tuli mieleeni aika, jolloin otimme ensi askelia tällä saralla kymmenisen vuotta sitten. Alustana oli tuolloin upouusi Second Life.
Ensin loimme virtuaalitilan jonnekin avaruuteen, johon kutsuimme kaikkien valmennettavien Avatarit paikalle. Ennen valmennusta sekä valmentajien että osallistujien piti siis luoda itselle virtuaalihahmo, Avatar. Minun Avatareni oli tummatukkainen, melko lailla normaalin näköinen tyyppi. Jotain korostusväriä taisi olla paidassa ja sukissa. Tyypin nimi oli Luckystone. Minusta se oli tuolloin hieno nimi.

Istuimme Avattarina pehmeissä tuoleissa hienossa maisemassa ja teimme ryhmäcoachingia. Läsnäoloharjoituksen jälkeen kaikki sujui melko mukavasti. Mitä nyt joskus sattui niin, että viuuuuh, ja Pekka eikun Strongheart lennähti vahingossa johonkin toiseen virtuaalitilaan. Harmillista oli se, että jos joku osallistujista oli jonkin aikaa passiivinen, hänen Avattarensa nukahti eivätkä muut voineet olla sitä huomaamatta.

 

Tähän vastasin usein niin - heti kun olin oppinut  taas alustan yhden uuden ominaisuuden - että laitoin koko porukan Avataret tanssimaan jotain biisiä. Tanssi alkoi automaattisesti kun biisi pärähti soimaan. Sillä aikaa Strongheart saattoi jo vahingossa palata takaisin virtuaalilennoltaan. Ja coaching jatkui niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta paremmalla energialla.
 
Paljon on muuttunut noista ajoista ja virtuaalivalmennuksista on tullut jo ajat sitten osa arkea. Kamera auttaa siihen, että kaikkien on ”pakko” pysyä hereillä ja aktiivisina. Kollegani tosin kommentoi tässä yhtenä päivänä kokouksessa että näytin ihan siltä kuin nukkuisin. Ja minä kun tein kovasti mietintää ja muistiinpanoja toiseen poskeeni nojaillen.
 
Omat oppini niiltä ajoilta voisi tiivistää vaikkapa näin:
 
1. Pysy hereillä ja aktiivisena.
2. Älä lähde muihin maailmoihin kesken kaiken.
3. Huolehdi energiatasostasi.
4. Jos et vielä osaa kaikkea, kohta osaat.
5. Muista, että tärkeitä asioita voi joskus tehdä myös vähän kepeämmällä otteella.

 

Eettinen ja energinen työyhteisö lisää tuottavuutta ja hyvinvointia – lataa opas täältä.

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT