Juuriharja blogi

Uudistuminen ja lepo — tasapainoisen elämän yin ja yang

24.4.2019 10:49 Kategoriat: Ihminen ja ajattelu

Kevään valloittavan kohahduksen lisäksi energiaa ja uusia asioita tuntuu nyt virtaavan elämääni. Pääsen todella haastamaan itseäni. 
Vaihtamaan perspektiiviä. Oppimaan uutta. Ravistelemaan uskomuksiani. Sukeltamaan itseeni. Havainnoimaan tuttua ympäristöä uudesta näkökulmasta. Hakemaan uusia kerroksia coaching-työhön.

Konkreettisesti uutta on nyt huhtikuun alussa alkanut kolmen vuoden pesti Juuriharjan toimitusjohtajana. Ensi viikolla aloitan myös pitkän ja syväluotaavan valmennusmatkan coaching-opinahjossani Ashridgessä.

 

Muutoksen kohina kaipaa vastapainokseen rauhaa reflektoida

 

"Lepää ja kehity"

Jostain syystä kirjastosta tarttui viimeksi mukaani kirja Se tapahtuu kun lepäät. Tulvana vyöryvän uudistumisenergian keskellä minun on hyvä muistuttaa itseäni levon tärkeydestä. Kollegallani Sirkulla on jo vuosia ollut mottonaan ´lepää ja kehity´. Tänä keväänä tuo motto avautuu minulle ihan uusilla merkityksillä. Toinen ilman toista ei ole mahdollista.

Levon ja uudistumisen balanssi on itselleni tärkeä elinvoiman ehto. Se tuo keskittymisen muuten helposti karkaavaan uudistumisen vimmaan ja vauhtiin. Se tuo myös mielekkyyden kehittymiseen, kun ehtii tekemään tarkempia havaintoja ja levossa asiat tekeytyvät. Se tuo tarvittavan tyyneyden ja varmuuden uudistumiseen liittyviin epävarmuuksiin ja jännityksiin.

 

Supertehokkuus voi johdattaa harhaan

Yksi johtoajatukseni on, että elämässä mikään tärkeä ei koskaan tule valmiiksi. Se helpottaa ajoissa lepäämistä. Mutta tästä saan jatkuvasti itseäni muistuttaa.

Thomas Sjödin määrittelee levon merkityksen osuvasti: ”Lepo auttaa meitä ymmärtämään eron kaiken sen välillä, mitä on mahdollista tehdä ja mitä on tarpeellista tehdä.” Joskus supertehokkuus estää meitä tekemistä sitä, mikä on todella tärkeää.

 

Etsi omaa tasapainoa

En ole mitenkään tavoitteellisesti lisännyt lepoa elämääni, mutta olen tehnyt sitä kokeillen ja havahtuen, että tällähän on hyvä, lataava vaikutus.

Selkeästi rauhaa ja lepoa elämään ja sitä kautta tilaa uudistumiselle ovat tuoneet mm. seuraavat, aika pieniltä kuulostavat asiat

  • Olen ryhtynyt kuuntelemaan äänikirjoja autossa työmatkalla. Kaunisäänisiä lukijoita, joiden sanoihin ja lauseisiin voin uppoutua ja maistella niitä. Proosasta on tullut runoutta.
  • Sytyttelen kynttilöitä iltaisin kevätvalosta huolimatta ja rauhoitan mieleni kauneutta katsellessa. Vien kynttilöitä yllättäviin paikkoihin ja katson, kun valo muuttaa tilaa.
  • Nautin hiljaisuudesta, enkä laitakaan Spotifyta päälle. Sekä korvat että mieli lepäävät.

Millaisia keinoja sinulla on huolehtia levon ja uudistumisen tasapainosta?

Uuden kynnyksellä,
Rea

 

Muutamia eväitä pysähtymiseen:
Executive Coaching – 6 harjoitusta eettiselle johtajalle
Johtaja ja sisäänpäinkatsomisen taito
Erinomaisuus ei ole teko vaan tapa – jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää

Executive Coaching -opas

Kategoriat: Ihminen ja ajattelu

Rea Klingberg

Kirjoittanut Rea Klingberg

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.