Skip to content
Levon ja uudistumisen balanssi on elinvoiman ehto
Rea Klingberg15.1.2024 11:271 min read

Uudistuminen ja lepo — tasapainoisen elämän yin ja yang

Kevään saapumisen ja ulkona tulvivan auringonvalon myötä energiaa, uusia ajatuksia ja asioita tuntuu virtaavan elämääni. Pääsen haastamaan itseäni. Vaihtamaan perspektiiviä. Havainnoimaan ympäristöä uudesta näkökulmasta. Hakemaan uusia kerroksia coaching-työhöni.

JH blogi kevät

 

"Lepää ja kehity"

Mieleeni palaa aiemmin lukemani Tomas Sjödinin teos ”Se tapahtuu kun lepäät”. Keväisen uudistumisenergian keskellä minun on hyvä muistuttaa itseäni myös levon tärkeydestä. Kehittymistä ei tapahdu ilman lepoa.

Levon ja uudistumisen balanssi on itselleni tärkeä elinvoiman ehto. Se tuo keskittymisen muuten helposti karkaavaan uudistumisen vimmaan ja vauhtiin. Se tuo myös mielekkyyden kehittymiseen, kun ehtii tekemään tarkempia havaintoja ja levossa asiat tekeytyvät. Se tuo tarvittavan tyyneyden ja varmuuden uudistumiseen liittyviin epävarmuuksiin ja jännityksiin.

 

Supertehokkuus voi johdattaa harhaan

Yksi johtoajatukseni on, että elämässä mikään tärkeä ei koskaan tule valmiiksi. Se helpottaa ajoissa lepäämistä. Mutta tästä saan jatkuvasti itseäni muistuttaa.

Tomas Sjödin määrittelee levon merkityksen osuvasti: ”Lepo auttaa meitä ymmärtämään eron kaiken sen välillä, mitä on mahdollista tehdä ja mitä on tarpeellista tehdä.” Joskus supertehokkuus estää meitä tekemistä sitä, mikä on todella tärkeää.

 

Etsi omaa tasapainoa

En ole mitenkään tavoitteellisesti lisännyt lepoa elämääni, mutta olen tehnyt sitä kokeillen ja havahtuen, että tällähän on hyvä, lataava vaikutus.

Selkeästi rauhaa ja lepoa elämään ja sitä kautta tilaa uudistumiselle ovat tuoneet mm. seuraavat, aika pieniltä kuulostavat asiat:

  • Kuuntelen äänikirjoja autossa työmatkalla. Kaunisäänisiä lukijoita, joiden sanoihin ja lauseisiin voin uppoutua ja maistella niitä. Proosasta on tullut runoutta.
  • Sytyttelen kynttilöitä iltaisin kevätvalosta huolimatta ja rauhoitan mieleni kauneutta katsellessa. Vien kynttilöitä yllättäviin paikkoihin ja katson, kun valo muuttaa tilaa.
  • Nautin hiljaisuudesta, enkä laitakaan Spotifyta päälle. Sekä korvat että mieli lepäävät.

Millaisia keinoja sinulla on huolehtia levon ja uudistumisen tasapainosta?

Kevään etenemistä ilolla seuraten,
Rea

 

Muutamia eväitä pysähtymiseen:
Executive Coaching – 6 harjoitusta eettiselle johtajalle
Johtaja ja sisäänpäinkatsomisen taito
Erinomaisuus ei ole teko vaan tapa – jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää

Executive Coaching -opas