<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Rehtiä puhetta, uskallatko olla rehellinen - myös itsellesi?

23.1.2020 13:57 Kategoriat: Johtamisen kehittäminen, Itsensäjohtaminen

Tunnista palaute, onnistu jatkossa paremmin.

Uuden vuoden ja vuosikymmenen alkaessa on syytä katsoa taaksepäin ja arvioida omia työsuorituksiaan. Tuliko tehtyä sitä, mitä piti, vai menikö aika muuhun? Entä teitkö töitä naama nutturalla vai olit työstäsi aidosti iloinen, ylpeä ja onnellinen?

Suorituksen, oman ja muiden, johtaminen on yksinkertaista ja samalla erittäin haastavaa.

Hyvä suoritus on tuottavuuden ja hyvinvoinnin liitto. Ei toista ilman toista. Johtajan on ymmärrettävä tämä sekä-että -asetelma. Vuorovetoinen joko-tai -johtaminen ei tuota haluttua tulosta. Työkalupakista voi käyttää kaikkea suoritusta parantavasta palkitsemisesta ja kiittämisestä aina ojentavaan varoitukseen ja potkuihin, mutta sekä johtajan että työntekijän on koko ajan tiedettävä mitä tavoitellaan ja miten.

Lähtökohta on organisaatiokulttuuriin sisäänrakennettu luottamus. Se vahvistaa hyvinvointia, joka puolestaan ruokkii tuottavuutta. Silloin ei ryhdytä vahtimaan vaan kirkastetaan tekemisen tavoitteet. Mitä enemmän keskinäistä luottamusta on, sitä vähemmän tarvitaan kontrollia, joka syö resursseja ja kiristää tunnelmaa. Luottamus on myös osa organisaation sosiaalista pääomaa, joka rakentaa itseohjautuvaa luotettavuutta. Kun ihmiset haluavat olla luottamuksen arvoisia, he pyrkivät pitämään lupauksensa.

Johtajalta vaaditaan kykyä samanaikaisesti kehittää toimintaa eli arvontuottamista, rakentaa luottamusta ja johtaa eettisesti. Siis asettaa tavoitteita, johtaa niitä kohti ja palkita onnistumisista sekä näyttää omalla esimerkillään, miten ihmisten halutaan töissä toimivan. Ja työntekijöiltä, että he eivät vain tiedä mitä pitää tehdä, vaan myös tekevät niin.

Ei aina helppoa. Siksi voisikin olla hyvä, jos suhtautuisimme työhön samalla tavalla kuin mihin tahansa oppimisprosessiin. Tiedämme, että uuden taidon – vaikkapa polkupyöräilyn − opettelu edellyttää tinkimätöntä harjoittelua. Monta kertaa kaadumme ennen kuin opimme, mutta hammasta purren nousemme ylös ja jatkamme opettelua ilman elämää suurempia tunteita.

Voidaksemme olla parempia työyhteisöpyöräilijöitä, tarvitsemme rehtiä puhetta, palautetta ja ennen kaikkea tietoa omasta tavastamme toimia eri tilanteissa. Niinpä meidän kannattaisi suhtautua kaikkeen saamaamme palautteeseen innolla ja ilman arvolatauksia. Vahvuuksistaan on tärkeätä saada palautetta, mutta niin myös siitä, mitä voisi vielä kehittää. On hyvä tietää, miten omat toimintamallit vaikuttavat ihmisiin ympärillä ja itse työhön. Palauteen pohjalta on helpompi tunnistaa, mitä kannattaa jatkaa, että onnistuu jatkossakin.

Rehellinen peiliin katsominen, eli kaverin kuunteleminen, auttaa fokusoimaan olennaiseen ja harjoittelemaan sitkeästi. Aivan kuin opettelisi ajamaan polkupyörällä.

Kategoriat: Johtamisen kehittäminen, Itsensäjohtaminen

Sari Puurtinen

Kirjoittanut Sari Puurtinen

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.