Skip to content
Jännittävät hetket tiilentekokonetta kokeiltaessa
Erika Heiskanen11.4.2019 8:001 min read

Operaatio Juuriharja: Tuottavuutta, vaikuttavuutta ja työhyvinvointia

Olemme kiivaasti pohtineet ja ideoineet, miten olemme parhaiten avuksi. Tuottavuuden kehittämisen ideointia ja kotona koeteltujen ratkaisujen soveltamista eri tavoin on pyöritelty keskusteluissa.

Tänään lähetettiin partio työmaakierrokselle ja kierroksen aikana löytyi mm. tiilentekokone. Innostuimme kovasti. Meillä oli ollut käytössä tiilentekomuotteja, joista syntyi yksi tiili kerrallaan ja koneella tulisi neljä kerrallaan. Tehdas pystyyn!

 

Tiilentekokone Operaatio Juuriharjassa


Ihmettelimme, miksei tiilentekokone ole käytössä. Partio oli kuullut koneen vieressä työskenteleviltä ihmisiltä, että kone on tuotu pääkaupungista Windhoekista, eikä sitä osata käyttää. No nyt, mehän selvitämme, miten se toimii!

Hetken pähkäilyn jälkeen mekaniikka tuntui selkeältä. Eikun töihin. Kone tuotiin sopivaan paikkaan ja ryhdyttiin suunnittelemaan työn käynnistystä. Tiilimuotit piti puhdistaa ja katsoa, että maa on putsattu tiilikoneen alta, koska kone tuotti tiiliä suoraan alleen.

 

Laastin tekoa Namibian helteessä


Arvelimme, että kuran eli laastin pitää olla hieman märempää, mutta päätimme, että kokeillaan ensin alkuperäisellä koostumuksella ja säädetään sitten sen mukaan, miltä tulos näyttää.

Täytimme muotit ja viilasimme ja rapsutimme täyttöä kohdalleen. Ja sitten, se jännittävä kohta, muottien nosto. Hiljaisuus.

Mitään, ei siis mitään, tullut ulos. Kura oli jumissa muotissa, eikä siitä mitään tiiliä syntynyt. Pienen jyskyttelyn jälkeen saimme massan ulos.

 

Jännittävät hetket tiilentekokonetta kokeiltaessa

Epäonnistuneita tiiliä


Tilannearvion paikka

Tässä kohtaa paikallinen yhteyshenkilö kertoi vienosti, että josko voisimme tehdä tiiliä niillä toimivilla yhden tiilen muoteilla. Tiiliä tarvitaan. Toiset halusivat kuitenkin vielä kokeilla. Ei kai se kerralla koskaan onnistu? Paikalliset kertoivat, että he ovat jo kokeilleet, eikä kone oikeasti toimi.

Jakauduimme ja osa ryhtyi tekemään tiiliä yhden tiilen muoteilla ja toiset päättivät testata konetta vielä toisen kierroksen. Vieressä tiiliä syntyi tasaiseen tahtiin ja koelinjalla tehtiin märempää kuraa toista testikierrosta varten.

Koneen muotit putsattiin ja kasteltiin huolella juuri ennen täyttöä. Täyttötekniikkaakin parannettiin. Lopulta oli juhlallinen hetki, muottien nostaminen.

 

Tiilentekoa muotilla Operaatio Juuriharja

 

Epäkone

Ei ole totta! Taas sama tilanne, tiilet eivät tule ulos.

Kone sai vähemmän imartelevan lisänimen, kura lapioitiin takaisin kottikärryyn ja tuo musta, kauniisti sanottuna epäkone, vietiin syrjään nauttimaan omasta olostaan ilman häiriötä.

Illalla keskusteltiin suorittamisesta, uuden keksimisestä, kokeilemisesta, sinnikkyydestä ja virheistäkin.

 

Päivä pulkassa ja muistikirja pian pullollaan oivalluksia

 

Millaista Operaatio Juuriharja -johtamisvalmennuksessa on käytännössä? Tutustu Operaatioon katsomalla webinaaritallenne Operaatio Juuriharja käytännössä ja Q&A.

Operaatio Juuriharja leadership lab on vuoden kestävän coaching-prosessin sekä intensiivisen lähijakson sisältävä valmennus kunnianhimoisille ja rohkeille johtajille. Lataa valmennuksen esite.

 

New call-to-action

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT