Skip to content
Operaatio Juuriharja
Jari Salo7.3.2008 14:021 min read

Saapuminen Windhoekiin

Saavuimme keskiviikkoaamuna Windhoekin kansainväliselle lentokentälle hieman väsyneinä koneessa nukutun yön jälkeen. Maan vihreys yllätti meidät loistollaan. Namibia on erittäin karu maa, joka näyttäytyy usein kuivana ja ilman kasvustoa. Sadetta saadaan yleensä täällä myös sadekauden aikana hyvin niukasti. Nyt sadetta on riittänyt Windhoekin ympäristössä jo kuukauden ajan ja maa loistaa vihreyden kaikissa sävyissä.

Matkan aikana teimme huomioita toimintatavoista, kulttuureista sekä tapahtumista ympärillämme. Frankfurtin välilaskun aikana kohtaamamme toimintatapa ja palvelukulttuuri tuntui vieraimmalta. Namibialainen mutkattomuus ja suoruus on tuntunut helpolta.

Ensivisiitti People’s Education, Counseling and Assistance for Empowerment (PEACE, www.peace.org.na) kansalaisjärjestöön hieman jännitti. Mietimme millaisia odotuksia meihin kohdistuu ja saammeko riittävästi aikaan. Sosiaaliset ja kulttuuriset normit herättivät myös keskustelua. Miten toimimme niin, että osoitamme kunnioitusta paikallisia tapoja ja ihmisiä kohtaan, emmekä tietämättämme loukkaa ketään tai aja omia tavoitteitamme läpi kuulematta PEACEn suunnitelmia.

Saimme lämpimän vastaanoton PEACEn johtajalta Gudrun Koberilta ja muilta henkilökunnan jäseniltä. Kakkukahvien merkeissä saimme kuulla Herrankukkarossa käytyä esittelyä laveamman ja syvemmän esittelyn PEACEn toiminnasta psykososiaalisen tuen tarjoamisessa Namibialaisille. Tapaaminen oli lounaan jälkeen ja pihvit painoivat mahassa. Silmät tuppasivat lupsahtelemaan vaikka asia oli kuinka kiinnostavaa. Valppaus lisääntyi silminnähden, kun pääsimme pihalle katsomaan tulevaa työmaata.

Piha on pilkottu pieniin osiin ja on useassa eri tasossa. Tämä vaikeuttaa PEACEn työskentelyä erityisesti ryhmien kanssa. Lopullisena tavoitteena pihaprojektissa on saada koko piha-alue erilaisiin terapeuttisiin työskentelytapahtumiin soveltuvaksi ja lapsiystävällisemmäksi.

JAS_2069_Operaatio


Kävi ilmi, että meille on varattu työtä riittävästi. Tavoitteena on tasoittaa iso alue ja laatoittaa se sekä turvata talon perustukset runsailta äkkinäisiltä sateilta, jotka vievät hiekan talon ympäriltä. Ensimmäinen työvaihe oli eritasoissa olevien laatoitusten purkaminen. Alue oli laaja ja tuntui, että pelkkään purkamiseen saattaisi mennä kaksi ellei jopa kolme työpäivää.

Keskiviikkoilta kului työtä suunnitellessa ja itse kunkin tavoitteita pureskelemalla ja viimeistelemällä. Ensimmäisen päivän johtajat pitivät myös oman suunnittelusessionsa.
 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT