Skip to content
matt-artz-353291-unsplash-484847-edited
Erika Heiskanen1.8.2018 16:031 min read

Laskeva liikevaihto, säästämällä konkurssiin

Huolettaako organisaatiosi tulevaisuus? Oletko toimialalla, joka on yleisesti määritelty laskevaksi?

Looginen ratkaisu on säästää, etsiä tapoja uudelleenorganisoida ja tehostaa, jotta kannattavuus pysyy kohtuullisella tasolla. Tällä tavalla laskevan kannattavuuskäyrän laskevaa kulmakerrointa saadaan loivennettua ja ostettua lisää aikaa. Oppikirjamalli.

matt-artz-353291-unsplash-484847-edited

 

Säästäminen juustohöylämallilla ja organisaation laittaminen uuteen järjestykseen tulevat kuitenkin jossakin kohtaa tiensä päähän. Lopulta säästäminen alkaa rampauttaa ydintoimintoja ja energiataso laskee, ihmiset tulevat väsyneiksi ja tuntevat olonsa näköalattomiksi jatkuvien organisaatiomuutosten keskellä. Ja kannattavuus jatkaa laskuaan.

Pitää löytää uutta, kehittyä ja uudistua nopeammin. Surkeimmillaan organisaatio ei kehity, koska kenelläkään ei ole osaamista ostaa, rekrytoida, kehittää tai ideoida uusia toimintatapoja, palveluja tai tuotteita. Joskus sisäiset pelit ehkäisevät uuden kehittämisen, koska kukaan ei uskalla sanoa ideoita ääneen naurunalaiseksi joutumisen pelossa, psykologinen turvallisuus puuttuu.

 

Mitä tilanteelle voi tehdä?

Tilanteen voi muuttaa, kun uskaltaa johtaa.

  1. Uskalla keskustella tulevaisuudesta yhdessä. Jos tuntuu, että mitään muutoksia ei horisontissa näy, peilaa menneisyyden kautta: miltä maailma näytti 50 vuotta sitten? Miltäköhän näyttää 50 vuoden kuluttua? Varmista, että on turvallista sanoa hullujakin ajatuksia ääneen. Ole tarkkana, ettet tule itse huokailleeksi, kun kuulet omasta mielestäsi hassuja ajatuksia.
  2. Konkretisoikaa maailman muutoksia omalle toimialallenne. Mitä kilpailijat mahtavat tehdä 10 vuoden kuluttua? Mitä asiakkaat saattavat keksiä haluta 10 vuoden kuluttua? Varmista, ettei kenenkään ajatuksille naureta tai niitä väheksytä.
  3. Etsi lähellesi (tarkoittaa usein, että palkkaa uusia henkilöitä tai käytä hetkellisesti konsultteja) ihmisiä, jotka pystyvät tuottamaan ideoita, jotka heijastavat ja ymmärtävät tulevaisuuden tarpeita, eivätkä ole kiinni maailman säilyttämisessä selllaisena kuin se oli kymmenen vuotta sitten.
  4. Määritelkää yhdessä tunnistettua tulevaisuutta palvelevat kehitystavoitteet 1-2 vuoden päähän ja jäsentäkää, mitä konkreettisia askelia sen toteuttaminen vaatisi. Aseta tavoitteiden toteutuminen tulostavoitteiksi.
  5. Anna omaa aikaasi ja muuta tukea, koulutusta ja sparrausta tiheästi matkan varrealla.
  6. Ole (aina kun vain suinkin pystyt) ystävällinen ja kannustava, mutta ehdottoman jämäkkä. Siedä sitä, että sinusta ei aina pidetä. Aristoteles määritteli, että entiteetti (eli kokonaisuus, esine tai olento) on eettinen, kun se vastaa tarkoitustaan. Sinun tehtäväsi on johtaa. Kyllä sinä pystyt siihen. Anna palaa.

 

Lean Leadership, tuottavaa johtamista - Lataa opas!

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT