Skip to content
Erika blogi wide
Erika Heiskanen2.4.2019 16:252 min read

Mitä olen oppinut johtamisesta kantapään kautta

On tullut aikani uudistua. Olen johtanut Juuriharjan upeaa joukkoa kymmenen vuotta ja nyt haluan siirtyä konsultiksi. Olen peilannut johtajana kehittymisen matkaani ja tunnistanut sen varrella monia johtajana kasvamisen haasteita. Niistä keskeisimmät jaan tässä kanssanne. Toivon, että siitä on iloa muillekin johtajan kasvumatkalla kulkijoille.

_DSC6563

Lataa ilmainen pikaopas 4 vinkkiä hyvään johtajuuteen >>

 

Oppi 1: Toisinaan päätöksenteko vaatii keskustelua, toisinaan päätös pitää saada pois alta

Alkuvuosina kompastuskiveni oli ylenpalttinen demokratia. Kaikki asiat keskusteltiin yhdessä ja muut tuskastuivat, kun en uskaltanut ja osannut tehdä päätöksiä. En myöskään tiennyt, että sitä toivottiin. Uskoin, että kaikki haluavat vaikuttaa kaikkiin asioihin.

Onnekseni minulla oli silloinkin viisaita kollegoita, jotka saivat sanottua, että johtamista pitäisi kehitttää. Ryhdyin tosissani opettelemaan päättämistä. Aluksi se oli vaikeaa, kun ajatus yhdessä tekemisestä edelleenkin sisimmässäni yhdistyi kaikkien asioiden yhteiseen keskusteluun. Enkä halunnut langeta siihenkään ansaan, että menen heiluriliikkeellä toiseen ääripäähän ja alan päättää kaikesta yksin.

Muutaman ystävällisen opastavan “Jos sinä vain päätät sen?” -kysymyksen jälkeen aloin hahmottaa, mitä asioita on hyvä päättää itse, mistä tarvitaan hiukan keskustelua ja mistä perusteellinen yhteinen ymmärrys.

 

Oppi 2: Hyvän päätöksenteon onnistumistekijät  

Päättämisen pitää perustua johonkin, jotta päätöksistä syntyisi kokonaisuus ja jokin suunta. Oli tärkeää, että jäsennän omia päätöksentekoni kulmakiviä.

Tärkeimmiksi kulmakivikseni siilautuivat rehellisyys, oikeudenmukaisuus, kärsivällisyys, selkeys, perusteellisuus ja nopeus. Ymmärsin myös, että näitä pitää tasapainottaa suhteessa päätettävään asiaan ja käytettävissä olevaan aikaan. Välillä olen ollut liian kärsivällinen ja joskus taas liian nopea.

Oma työpaine ja oman psyyken kuormittuneisuus vaikuttavat älyllisen ymmärryksen lisäksi tulkintaan siitä, mitkä painotukset ovat milloinkin paikallaan. Omasta jaksamisesta huolehtiminen onkin ollut agendalla jatkuvasti. Välillä se on sujunut paremmin ja välillä on ollut raskaitakin jaksoja. Kaikki kuormitus ei aina tule työn parista.

 

Oppi 3: Valta ja vastuu voi muuttaa ihmistä

Ajatus roolin vaihtamisesta ja toimitusjohtajan roolista luopuminen on ollut tärkeänä elementtinä mukanani koko toimitusjohtajakauteni ajan.

Vallan ja vastuun kantaminen vaikuttaa ihmiseen. Olen lukenut akateemista tutkimusta valtaan sairastumisesta ja kuunnellut eläköityneitä ihmisiä ja oppinut, että joillekin se on yllätys, että ihmisten suhtautuminen itseen muuttuu, kun työrooli muuttuu.

Se on ollut oma kauhukuvani alusta alkaen, että minulle käy niin. Että alan kuvitella, että se on minä, me, myself and I, että saamani huomio liittyy minuun ihmisenä. Että alan pitää itseäni tärkeänä. Tulevat kuukaudet näyttävät, tulenko yllätetyksi.

 

Oppi 4: Muutos on mahdollisuus

On irtipäästämisen aika. Jo nyt tunnistan, että irti päästämiseen liittyy sekä pelkoa että riemua. Olen taipuvainen tekemään ja toimimaan, joten varmasti tästä seuraa uudistumista, josta osa koituu iloksi myös erilaisissa asiakasprojekteissa, teidän iloksenne ja avuksenne.

Haluan myös uudistua ihmisenä tässä samalla, koska muutos on aidosti aina myös mahdollisuus. Miten? En tiedä vielä.

 

Juuri nyt olen valmentamassa Operaatio Juuriharjassa, Namibiassa. Voit seurata valmennuksen tunnelmia matkablogissa sekä tutustua siihen syvällisemmin lataamalla Operaatio Juuriharjan esitteen.  

New Call-to-action

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT