Skip to content
_DSC6463pieni
Sari Puurtinen14.12.2015 10:591 min read

Mitä rohkeus on ja tekeekö se sinusta onnellisemman?

Viime aikoina useammassakin organisaatiossa on korostettu rohkeuden merkitystä. Mitä rohkeus on, kuinka sitä voi työssään toteuttaa ja tekeekö rohkeus ihmisestä myös onnellisemman?

Tyhmänrohkea oppii tehokkaammin

Helposti uusista asioista innostuvana huomaa vauhdin hurmassa touhuavansa rotsi auki ja ottavansa asioihin kantaa vähän suuremmallakin suulla. Aika pian selviää, etteivät omat ideat olleetkaan varsinaisia kultajyviä ja itsensä löytääkin sopertelemassa tarkennuksia omille möläytyksilleen. Kiusallinen paikka ja sorry siitä.

Jälkikäteen ajateltuna tyhmänrohkeuden hyvä puoli on itsensä altistaminen uuden oppimiselle. Nolouden kokemisen kautta pakottaa itsensä rohkeutta vaativiin tilanteisiin, jossa on nöyrästi kerättävä faktat ja suunnitelmallisesti vastattava haasteeseen, johon itsensä on tietoisesti tai tiedostamattomasti laittanut. Nämä kantapääopiston opit muistaa kyllä koko ikänsä.

 

Tyhmä kysymys kannattaa esittää mieluummin aikaisemmin, kuin myöhemmin

Välillä itsensä löytää myös pelkurin paikalta. Yllättävissä ja hankalissa tilanteissa tunnistaa kyllä asian puuttumisen paikat. Epäkohdat ja tarkennusta kaipaavat kysymykset ovat ilmassa, mutta syystä tai toisesta, usein pelosta ja tyhmäksi kokemisen tunteesta johtuen, omaa suuta ei vain saa auki. Jälkikäteen tuntuu vielä hölmömmältä palata asiaan ja paljastaa itselle ja etenkin muille oma tietämättömyys ja lapatossumaisuus.

Pelkuruudesta eroon kasvaminen edellyttää rohkeutta. Oman pään sisään jumiutuminen ja asioiden puiminen yksin johtaa epärealistisiin tavoitteisiin ja loputtomaan yksityiskohtien viilailuun ja huokailuun. Siitä on onnellisuus kaukana.

Organisaatioissa rohkeus liittyy muutoksen johtamiseen, toiminnan ja palvelujen uudistamiseen, uudenlaiseen ajattelutapaan, vanhasta irti päästämiseen, aktiiviseen läsnäoloon ja luovien ratkaisujen kokeiluun ja käyttöönottoon. Helppoja sanoja, mutta miten aidot rohkeat teot eroavat pelkästä henkselien paukuttelusta?

 

Mitä aito rohkeus on ja kuinka se lisää onnellisuutta?

Aito rohkeus liittyy ammattiosaamiseen ja kokemukseen oman tekemisen merkityksestä ja arvosta muille. Rohkeus kumpuaa luottamuksesta, taustatuesta ja intuitiivisesta asian tärkeyden tunteesta ja sen puolesta puhumisesta ilman epävarmuutta, noloutta ja tarvetta piiloutua toisen selän taakse.

Rohkeus edellyttää toimimista omista arvoista käsin. Halua herätä, jos nyt ei onnellisena, niin ainakin tyytyväisenä tuhannen pimeydessä, tuulessa ja tuiverruksessa ja olla läsnä asiakkaiden edessä keskustelemassa, ideoimassa ja sparraamassa heitä parempien ratkaisujen löytämisessä työyhteisöjen ja asiakkaiden hyväksi.

Rohkeuden pahinta myrkkyä on pelko ja yksinäisyys. Huolehditaan omalta osaltamme, ettei meitä tarvitse pelätä eikä meidän seurassa tarvitse jäädä yksin tuppisuuksi ongelmien pariin, ei töissä eikä kotona.

Huolehditaan myös rohkeudesta ja tehdään asioita, jotka tuottavat iloa ja onnea itselle ja ennen kaikkea sitä tarvitseville. Vaihtoehtoja, myös niitä rohkeita, on paljon olemassa.

 

Rohkeus kasvaa itsetuntemuksesta

Ota seuraava askel omalla johtajana kasvamisen polullasi ja kokeile executive coaching -prosessista tuttuja suosikkiharjoituksiamme mm. itsereflektiotaidon vahvistamiseksi. Lataa opas Executive Coaching - 6 harjoitusta eettiselle johtajalle.

Executive Coaching -opas

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT