Skip to content
Juomatauko
Erika Heiskanen29.3.2009 11:001 min read

Lihoissa tuntuu

Toisena aamuna lihakset tuntuivat hieman jäykiltä, kun omaa vartta kankesi sängystä ylös. Edellisen päivän urakka ei ollut valunut hukkaan siltäkään osin. Tämän varmasti itsekin tuta kokeneena päivän johtajapari oli valmistellut aamulämmittelyn, lounaan jälkeisen venyttelyn ja päivän päätteeksi vielä loppuverryttelyn. Se oli meille kovin tarpeen ja kaikki arvostimme tätä huolenpitoa.

Päivän aikana veden juomista vahdittiin tieteellisen tarkalla aikataululla ja kaikki pysyivätkin huippuiskussa läpi päivän. Pitää juoda yllättävän paljon silloin, kun tekee fyysistä työtä lämpimässä ilmanalassa. Kahdeksan litraa nestettä päivässä vaatii jo tiettyä paneutumista, että sen saa juotua pienissä erissä.

Screen Shot 2018-08-16 at 15.28.15
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Juomatauko

Päivän teemana tuntui fyysisen hyvinvoinnin lisäksi olevan yleinen fiilis ja ilmapiiri. Päivän lopuksi huusimme keuhkomme tyhjiksi onnistumisemme kunniaksi ja lapset vastasivat hetken kuluttua kaikuna. Varmaankin pieni hämmennys edelsi tuota kaikua: miksi oudot valkoiset huutavat yht’äkkiä todella kovaa?

Screen Shot 2018-08-16 at 15.28.23

 
 
 
 
 
 
 

Tyoniloa

Olemme täällä outoja valkoisia myös sen vuoksi, että teemme fyysistä työtä. AIVAN outoja olemme sen vuoksi, että myös ryhmän naiset tekevät fyysistä työtä hiki otsassa. Se menee jo naurettavuuksiin, että ryhmän autokuskina on valkoinen nainen.

Johtamisessa saimme nähdä otteita siitä, miten hyvät aikomukset toteutetaan myös käytännössä. Ohje juoda riittävästi ei jäänyt yleiselle tasolle - ”juottehan riittävästi” tai ”tulettehan sitten sanomaan, jos on joku hätä” - vaan työjaksoja ja juomista aidosti vahdittiin ja vaadittiin pitämään taukoja; juomapulloa piti näyttää, jos epäilys heräsi, että innokkuus saada aikaan oli vienyt voiton juomahaluista.

Tänään johtajat tekivät myös läpimurtoja paikallisten työntekijöiden suuntaan. Yksi paikallisista on käsittämättömän kovassa kunnossa ja saa meidät lähinnä huokailemaan ja hihkumaan, kun hakku iskee korkealta ja kovaa. Emme me heille muillekaan tosin pärjää, mutta maratonia harrastava herrasmies on omaa luokkaansa.

Tuloksenteon lisäksi olemme saaneet oppia käytöstavoista. Se on yllättänyt meidät, koska ei meistäkään kukaan ole huonotapainen. Täkäläiset ovat kuitenkin huomattavasti meitä herkempiä kiittämään, pyytämään anteeksi häiriötä sekä ottamaan aikaa tervehtiäkseen rauhassa ja iloisesti.

Illan palautesessiossa keskustelu syveni huomattavasti. Osumia alkaa sataa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT