Skip to content
Miksi tavoitteisiin on joskus vaikea sitoutua?
Rea Klingberg28.1.2022 15:422 min read

Kun tavoitteisiin sitoutuminen on vaikeaa, näin parannat tilannetta

Vaikka tavoite on kuinka hyvä, emme välttämättä kuitenkaan suostu tekemään töitä sen eteen. Se on inhimilliselle mielelle kovin tavallista. Tässä blogissa avaan syitä, miksi näin saattaa olla. Saat myös avuksesi prosessin, joka auttaa sinua muokkaamaan omaa tavoitettasi enemmän itsellesi sopivaksi. Näin voit aidosti sitoutua siihen. 

Lataa opas Executive Coaching - 6 harjoitusta eettiselle johtajalle!

JH blog 2022 tavoitteet

Järjellä ajattelu ei riitä

Pelkällä ratiolla muotoiltu tavoite ei yleensä riitä sitouttamaan. Tunteissa on energia, jota tarvitsemme ryhtyäksemme toimimaan tavoitteen eteen. Kun määrität tärkeää tavoitetta, on hyvä myös kysyä: Mitä tunteita herää tähän tavoitteeseen liittyen? Mikä niiden tunteiden viesti on sinulle? Miten voit kanavoida tunteiden sisältämän voiman tavoitteen suuntaiseksi? 

Alitajuntaisesti jokin saattaa myös jarruttaa sinua. Et ehkä ole tutkinut kunnolla, haluatko oikeasti saavuttaa tavoitteen. Miksi tavoite on tärkeä? Miten se liittyy omiin arvoihisi, isompiin päämääriisi elämässä? Eihän se ole ristiriidassa niiden kanssa? Uskotko ylipäänsä tavoitteisiin vai onko sinulle luontaisempaa pyrkiä väljemmin jotain suuntaa kohti? 

Kangertelun taustalla saattaa olla myös, että et ole miettinyt, mitä vaikutuksia tavoitteeseen pääsemisellä on: Mihin ja keihin muihin se vaikuttaa? Miten oma elämäsi muuttuu, kun saavutat tavoitteen? Mistä joudut kenties luopumaan? Onko tavoitteella muita kielteisiä seurauksia? Entä mitä tapahtuu, jos et saavuta tavoitetta? Vai tapahtuuko mitään?

Joskus on vaikea nähdä, onko tavoite oikeasti oma – vai ovatko sen asettamiseen vaikuttaneet ainoastaan muiden odotukset. On hyvä pysähtyä miettimään, kuka elämääsi ohjailee.

Ota viiden vaiheen prosessi avuksesi tavoitteen sitouttamisessa

Harvardin yliopiston tutkijat Lisa Lahey ja Robert Kegan ovat tutkineet pitkään, miksi monesti hyvistä päätöksistä ja tavoitteista huolimatta mitään ei kuitenkaan tapahdu. Kirjassaan "Immunity to change" he esittelevät oivalluttavan Competing Commitments -prosessin. Olen käyttänyt tätä mallia taustalla monissa coaching-tapaamisissa ja erilaisten ryhmien kanssa. 

Testaa prosessia itse jonkun sinulle tärkeän tavoitteen kanssa:

  1. Muotoile tavoitteesi konkreettisesti. Esim. Haluan oppia priorisoimaan paremmin. Listaa muutamia tärkeitä toimenpiteitä, jotka edistävät tavoitettasi. 
  2. Reflektoi omaa arjen tekemistäsi. Mitä tavoitteen vastaisia tekemisiä tunnistat? Mihin tilanteisiin nämä tekemiset liittyvät? Listaa nämä asiat. Esim. Innostun uusista mahdollisuuksista ja ne tunkevat aiemmin priorisoimieni asioiden edelle ilman sen kummempaa pohdintaa.
  3. Pohdi motiivejasi. Käy läpi jokaisen tavoitteen vastaisen tekemisen osalta, mitkä motiivit vetävät sinua toiseen suuntaan kuin tavoite. Mitä pelkoja ja epävarmuuksia tunnistat? Esim. En halua missata mahdollisuutta oppia ja löytää jotain uutta.
  4. Poraudu uskomuksiisi. Mieti, mikä uskomus, eräänlainen alitajuntainen ’totuus’ löytyy tunnistamiesi motiivien taustalta. Esim. Jos en jatkuvasti ole herkkänä uudelle, taannun, enkä sitten ole enää arvokas kenellekään.
  5. Muokkaa tavoitettasi itsellesi sopivampaan muotoon. Ota huomioon edellä tunnistamasi tärkeät asiat.

Hyödynnä vinkkejä tiimin yhteisen tavoitteen määrittelyyn 

Jos toimit esimiehenä, voit hyödyntää näitä vinkkejä oman tiimisi kanssa yhteisen tavoitteen määrittelyssä. Usein jo pelkkä tavoitteen vastaisten motiivien, uskomusten ja ajattelumallien tunnistaminen ja ääneen toteaminen, vauhdittaa yhteistä matkaa kohti tavoitetta. 

Löydät lisää ajatteluasi haastavia vinkkejä ja harjoituksia Executive Coaching -oppaastamme

Executive Coaching -opas

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT