Skip to content
Johtaminen on vuorovaikutusta – päätöksenteko on etiikkaa
Sofia Nevala11.6.2025 11:532 min read

Johtaminen on vuorovaikutusta – päätöksenteko on etiikkaa

Johtaminen ei ole yksinäinen laji. Sen ytimessä on aina vuorovaikutus – päätökset ja perustelut heijastuvat ympäristöön ja herättävät keskustelua, mielipiteitä, reaktioita ja tunteita. Päätöksenteossa vuorovaikutus tiivistyy: joka kerta, kun johtaja tekee päätöksen, ei kyse ole vain yksittäisestä ja irrallisesta asiasta, vaan siitä, millaista kulttuuria ja arvomaailmaa organisaatiossa vahvistetaan.

 

Eettiset periaatteet toiminnan rakenteena

Joskus ajatellaan, että eettisyys on jotain “pehmeää” tai että se kuuluu enemmän vastuullisuusraportteihin kuin arjen päätöksentekoon. Eettisyys kuitenkin tapahtuu – tai on tapahtumatta – arjessa. Olemmeko rehellisiä? Teemmekö, kuten olemme luvanneet? Kilpailemmeko reilusti? Toimimmeko oikeudenmukaisesti?

Eettiset periaatteet ovat toimintaohje, joka auttaa jokapäiväisissä sekä arjen haastavissa tilanteissa että suuremmissa strategisissa linjauksissa. Periaatteet antavat organisaatiolle perustavanlaatuiset säännöt ja periaatteet, joiden pohjalta toimia ja tehdä päätöksiä. Käytännössä eettiset periaatteet muuttavat arvot operatiiviseksi toiminnaksi. Etenkin silloin kun johtajat ja esihenkilöt oppivat nojaamaan niihin.

Päätöksiä tehdessä on useita näkökulmia huomioitavana: tekniset, taloudelliset, inhimilliset, lainsäädännölliset ja se mikä on yritykselle itsessään tärkeää. Jokainen päätös viestii organisaatiolle ja sidosryhmille, millaisia arvoja eletään todeksi. Eettisyys ei siis ole irrallinen osa johtamista, vaan sen ydin: se luo kestävän pohjan, jonka varaan luottamus ja yhteistyö rakentuvat. Luottamusta rakentaa myös toiminnan linjakkuus ja johtajan kokemus siitä, ettei jokaista päätöstä tarvitse improvisoida. Tämä lisää johtajan omaa henkistä turvaa ja kestävyyttä.

 

Vuorovaikutuksen ja päätöksenteon kolmas pyörä

Vuorovaikutus ei ole vain tiedon siirtoa, vaan myös arvojen välittämistä ja merkitysten yhteistä rakentamista. Eettisiin periaatteisiin nojaaminen keskusteluissa ja niiden roolimallina toimiminen heijastaa niitä ympäristöön. Vuorovaikutuksessa käytetään paljon tukivälineitä – esimerkiksi puhelinta, yhteistä sanastoa ja sähköpostia. Samoin eettiset periaatteet on tarkoitettu tukemaan johtamistyötä ja toimimaan osana arkea, päätöksentekoa ja vuorovaikutusta. Jokainen päätös, kun on myös arvojen valinta. Oli se sitten tiedostettua tai tiedostamatonta.

BLOGI-3-Doing-the-right-thing-press-button

Päätöksenteon vaikeus syntyy juuri siitä, että usein on punnittava ristiriitaisia tavoitteita ja paineita. Eettiset periaatteet eivät kokonaan poista tätä ristiriitaa, mutta ne antavat suunnan ja työkalun, johon vedota erilaisissa painetilanteissa. Työkontekstissa on helpompaa vedota yhteisiin periaatteisiin kuin omaan tuntumaan – siinä kun toisen ihmisen tuntuma on todennäköisesti erilainen.

Kun päätöksenteon taustalla olevat periaatteet eivät ole yhden johtajan niskassa, on niistä myös helpompi keskustella. Kehitettävänä ja päivitettävänä kun ei silloin ole johtajan oma ydinolemus vaan yhteiset periaatteet, joiden kuuluukin herättää keskustelua. Tästä tiedät onnistuneesi, sillä ihmisten alkaessa vedota eettisiin periaatteisiin esimerkkisi mukaan, ne ovat aidosti olemassa ja elävät organisaatiossasi.

Kun tarvitset kumppania eettisten periaatteiden määrittelyyn ja juurruttamiseen, me autamme. Vahvuutenamme ovat käyttäytymis- ja viestintätieteiden asiantuntijat, jotka varmistavat, että työ etenee sujuvasti, ei kompastuta lillukanvarsiin ja lopputuloskin on paras mahdollinen ja toimiva. Kyse on kuitenkin aina ihmisistä. 

Ota yhteyttä niin keskustellaan!

- Sofia Nevala