Skip to content
Sirkku Heinonen1.9.2016 13:051 min read

Hyvä paha erosopimus

Johtajankin uralla vain muutos on pysyvää. Toimintaympäristö, organisaatio, liiketoiminnan etiikka, ansaintalogiikka; kaikki muuttuvat jatkuvasti.

 

Jotkut muutokset koskevat johtajaa kovemmin kuin toiset

Yksi on ylitse muiden; se kun yrityksen ja henkilön tiet erkanevat siitä huolimatta, että johtaja itse olisi ollut halukas yhteistyötä jatkamaan. Mitä korkeammalla organisaatiotasolla henkilö toimii, sitä suurempana yllätyksenä työsuhteen loppuminen saattaa tulla.

Vaikka joitain merkkejä olisikin ollut ilmassa, niitä ei ole nähnyt tai niitä ei ole halunnut huomata. Jossain tilanteissa ei ole ollut mitään huomattavaakaan. Asiat ovat vain saaneet yllättävän käänteen.

 

Erospimus on mahdollisuus

Yritykset pyrkivät hoitamaan nämä erotilanteet mahdollisimman oikein ja eettisesti niin lähtijän kun organisaationkin kanalta. Tästä huolimatta olisi ihme, jos mitään kolhuja ei tulisi eikä henkilö tuntisi surua, pettymystä, suuttumusta, katkeruuttakaan. Se, miten nämä tunteet työstetään ja käännetään positiiviseksi voimaksi ja energiaksi on uuden uran löytymisen kannalta aivan keskeistä.

Työn päättyminen erosopimukseen antaa hyvän mahdollisuuden pysähtyä miettimään omaa uratavoitetta ja miksei koko elämääkin syvemmin. Edellisessä blogissani viittasin 1600-luvulla eläneen jesuiittapapin ohjeisiin. Muutama niistä ohjeista sopii mielestäni täydellisesti myös johtajan erotilanteeseen.

  • Ei saa pitää mistään liian tiukasti kiinni.
  • Uudistukaa taitavasti ja luontevasti.
  • Tunnistakaa paras ominaisuutenne, tärkein kykynne.
  • Tuntekaa itsenne: luonteenne, älynne, arviokykynne ja tunteenne. Kasvoja varten on olemassa peilejä, mutta hengen ainoa kuvastin on viisas itsetutkiskelu.

Tässä itsereflektiossa auttaa usein osaava ammattilainen, joka voi toimia hengen kuvastimena. Henkilönä, joka kuuntelee ja kuulee. Energisoi ja opastaa. Haastaa ja auttaa onnistumaan, ei vain hyvän ratkaisun löytämisessä, vaan myös uuden tehtävän haltuunotossa.

 

eettinen_erosopimus_sirkku_heinonen

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT