<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Erinomaisuus ei ole teko vaan tapa – jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää

6.8.2018 15:09 Kategoriat: Yhteistyötaidot, Ihminen ja ajattelu, Lean ja tuottavuus, Itsensäjohtaminen

Pitkäisikö loman jälkeen hypätä taas oravanpyörään? Iskeekö loma-ahdistus arjen velvollisuuksia ja rutiineja ajatellessa?  Miten loman vapautta voi lisätä arjen kiireeseen?

Turhautuminen kasvaa, kun ei voi toimia oman tahdon mukaisesti. Turhautuminen ei johdu uupumuksesta tai loppuun palamisesta vaan oman kipinän vähenemisestä,  "ulkopuolelta tulevat vaatimukset ei vaan vois nyt vähempää kiinnostaa".

Mielenkiinnonkohteet ja intohimot muuttuvat elämän aikana monta kertaa. Ehkäpä pelko loman jälkeiseen arkeen hyppäämisestä kertookin muutoksen kaipuusta. Ehkä kyse onkin mielekkäämpien rutiinien ja parempien valintojen tarpeesta.

Olemmehan sitä mitä toistuvasti teemme. Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää. Erinomaisuus ei siis ole teko vaan tapa. 

 

stephen-hale-330967-unsplash

 

Totuus elämänilosta löytyi toiselta puolelta maapalloa

Suomalaisen mökkielämän keskellä löysin yhtymäkohtia satavuotiaiden japanilaisten elämäntapaan. Maailman suhteellisesti pitkäikäisimmät ja elinvoimaisimmat ihmiset eivät löydy Saimaan rannoilta vaan Okinawan saaren pohjoiskärjestä, 3000 asukkaan maalaiskylästä. 

Kuten suomalaisten, myös okinawalaisten pitkäikäisten elämä ei ole ollut helppoa. Myös heitä toinen maailmansota kosketti. Saaren asukkaista 200 000 ihmistä sai surmansa. Paikalliset asukkaat eivät ole miehittäjille kuitenkaan katkeria. Pitkän iän ja elämänhalun salaisuus liittyy elämän tarkoituksen etsimiseen sekä elämäniloa ylläpitävään asenteeseen ja toimintatapaan vaikeuksienkin keskellä. Japanilaiset kutsuvat tätä ikigaiksi. 

 

christian-moller-1121708-unsplash

 

Hyvän elämän salaisuudet

Yksi hyvän elämän salaisuuksista on yhteisöllisyys. Huonot satovuodet synnyttivät naapureiden auttamisen ja yhteisen tekemisen perinteen. Ryhmän jäsenyys on tuonut turvaa niin talouteen kuin  tunne-elämään. Palveluiden puuttuminen synnytti suomalaista mökkielämää muistuttavat rutiinit; kevyen, kasvispitoisen ruokavalion, arkiset puhteet ja pihatyöt, yhdessä tekemisen, ulkona olon ja pitkät unet. Kesäjuhlia unohtamatta. Elämänasenteena ikigai tuo arvokasta sisältöä jokaiseen auringon nousuun ja laskuun.   

Héctor Garcian ja Francess Miralles kokosivat sadan maailman pitkäikäisimmän okinawalaisen elämänohjeita ja valintoja ilon löytämiseen ja ylläpitoon.

Näillä ohjeilla loppukesä ja tuleva syksy tuntuu mielekkäämmältä

1) Älä huolehdi 

Pitkän iän salaisuus on olla murehtimatta. Säilytä sydän nuorena, älä anna sen vanheta. Avaa sydämesi muilla ja hymyile leveästi.

2) Hyvät rutiinit

Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

3) Vaali ystävyyssyhteita joka päivä

Elämänilon salaisuus on ihmisten tapaamisessa ja pysyvässä liikkeessä. Käy karaokessa ja tanssimassa joka viikko. 

4) Elä kiireetöntä elämää

Pysy toimeliaana ja tee yhtä asiaa kerrallaan, äläkä rasita itseäsi. 

5) Optimismi 

Tänään on energinen ja hyvä päivä. Elä täysillä. 

Hyvillä rutiineilla on merkitystä. Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

Aiheesta lisää Lean Leader -oppaassa. Lataa maksuton LEAN Leader- oppaamme saadaksesi lisätietoja. Pysy ihmisenä!

Lean Leadership, tuottavaa johtamista - Lataa opas!

Kategoriat: Yhteistyötaidot, Ihminen ja ajattelu, Lean ja tuottavuus, Itsensäjohtaminen

Sari Puurtinen

Kirjoittanut Sari Puurtinen

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.