<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää - itselle ja muille

[fa icon="calendar"] 7.9.2020 10:42

Haastavan kevään jälkeen kesä tarjosi mahdollisuuden hengähtää ja kerätä voimia. Arjen alkaessa tässä ”uudessa normaalissa” on vaara, että palaamme oravanpyörään ja velvollisuudet ja muuttuneet rutiinit ahdistavat. Miten onnistuisimme ylläpitämään mielen vapautta rajoituksista huolimatta?

On luonnollista, että turhaudumme, kun emme voi toimia oman ”kipinämme” ja tahtomme mukaisesti. Ulkopuolelta tulevat vaatimukset tuntuvat välillä kohtuuttomilta ilman pandemiaakin.

Epävarmuuden tunne loman jälkeiseen arkeen hyppäämisestä voi siis kertoa tautitilanteen, taloudellisen epävarmuuden tai muuttuneiden työskentelytapojen arkailun lisäksi itse asiassa isomman muutoksen kaipuusta. Ehkä kyse onkin mielekkäämpien rutiinien ja parempien valintojen tarpeesta.

 

Olemmehan sitä mitä toistuvasti teemme. Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää. Erinomaisuus ei siis ole teko vaan tapa. 

 

stephen-hale-330967-unsplash

 

Totuus elämänilosta löytyi toiselta puolelta maapalloa

Aika moni meistä on viettänyt sekä keväällä etätyöskennellen että kesällä lomaillen perinteistä suomalaista mökkielämää. Siitä on löydettävissä yhtymäkohtia satavuotiaiden japanilaisten elämäntapaan. Tutkimusten mukaan Saimaan rannoilla ollaan suhteellisesti maailman onnellisimpia, mutta pitkäikäisimmät ja elinvoimaisimmat ihmiset löytyvät Okinawan saaren pohjoiskärjestä, 3000 asukkaan maalaiskylästä. 

Pitkän iän ja elämänhalun salaisuus ei sielläkään ole helppous vaan elämän tarkoituksen etsiminen sekä asenne ja toimintatapa, jotka pitävät yllä elämäniloa. Japanilaiset kutsuvat tätä ikigaiksi. 

 

christian-moller-1121708-unsplash

 

Hyvän elämän salaisuudet

Keväällä pakon sanelemana otettu digiloikka kirkasti entisestään yhteisöllisyyden merkitystä. Ryhmän jäsenyyden mahdollistama jakaminen tuo mielekkyyttä työhön ja turvaa tunne-elämään. Ja kun emme päässeet harrastamaan, löysimme arkiset puhteet ja pihatyöt, yhdessä tekemisen, ulkona olon ja pitkät unet. Ja juhlimme vaikka etänä. Nämä ovat myös niitä ikigain elementtejä, jotka tuovat arvokasta sisältöä jokaiseen auringon nousuun ja laskuun.   

Héctor Garcian ja Francess Miralles kokosivat sadan maailman pitkäikäisimmän okinawalaisen elämänohjeita ja valintoja ilon löytämiseen ja ylläpitoon.

Nämä ohjeet auttavat säilyttämään mielekkyyden tässäkin hetkessä

1) Älä huolehdi 

Pitkän iän salaisuus on olla murehtimatta. Säilytä sydän nuorena, älä anna sen vanheta. Avaa sydämesi muilla ja hymyile leveästi.

2) Hyvät rutiinit

Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

3) Vaali ystävyyssyhteita joka päivä

Elämänilon salaisuus on ihmisten tapaamisessa ja pysyvässä liikkeessä. Tanssi ja laula vaikka yksin tai yhdessä muiden kanssa etänä vähintään joka viikko.

4) Elä kiireetöntä elämää

Pysy toimeliaana ja tee yhtä asiaa kerrallaan, äläkä rasita itseäsi. 

5) Optimismi 

Tänään on energinen ja hyvä päivä. Elä täysillä. 

Hyvillä rutiineilla on merkitystä. Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

Aiheesta lisää Lean Leader -oppaassa. Lataa maksuton LEAN Leader- oppaamme saadaksesi lisätietoja. Pysy ihmisenä!

Lean Leadership, tuottavaa johtamista - Lataa opas!

Kategoriat: Yhteistyötaidot, Ihminen ja ajattelu, Lean ja tuottavuus, Itsensäjohtaminen

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.