Skip to content
Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää.
Sari Puurtinen2.8.2021 18:321 min read

Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää – itselle ja muille

Haastavan vuoden jälkeen kesä tarjosi mahdollisuuden hengähtää ja kerätä voimia. Arjen alkaessa tässä ”uudessa normaalissa” on vaara, että palaamme oravanpyörään ja velvollisuudet ja muuttuneet rutiinit ahdistavat. Miten onnistuisimme ylläpitämään mielen vapautta rajoituksista huolimatta?

On luonnollista, että turhaudumme, kun emme voi toimia oman ”kipinämme” ja tahtomme mukaisesti. Ulkopuolelta tulevat vaatimukset tuntuvat välillä kohtuuttomilta ilman pandemiaakin.

Epävarmuuden tunne loman jälkeiseen arkeen hyppäämisestä voi siis kertoa tautitilanteen, taloudellisen epävarmuuden tai muuttuneiden työskentelytapojen arkailun lisäksi itse asiassa isomman muutoksen kaipuusta. Ehkä kyse onkin mielekkäämpien rutiinien ja parempien valintojen tarpeesta.

 

Olemmehan sitä mitä toistuvasti teemme. Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää. Erinomaisuus ei siis ole teko vaan tapa. 

 

stephen-hale-330967-unsplash

 

Totuus elämänilosta löytyi toiselta puolelta maapalloa

Aika moni meistä on viettänyt sekä vuoden aikana etätyöskennellen että kesällä lomaillen perinteistä suomalaista mökkielämää. Siitä on löydettävissä yhtymäkohtia satavuotiaiden japanilaisten elämäntapaan. Tutkimusten mukaan Saimaan rannoilla ollaan suhteellisesti maailman onnellisimpia, mutta pitkäikäisimmät ja elinvoimaisimmat ihmiset löytyvät Okinawan saaren pohjoiskärjestä, 3000 asukkaan maalaiskylästä. 

Pitkän iän ja elämänhalun salaisuus ei sielläkään ole helppous vaan elämän tarkoituksen etsiminen sekä asenne ja toimintatapa, jotka pitävät yllä elämäniloa. Japanilaiset kutsuvat tätä ikigaiksi. 

 

berries

 

Hyvän elämän salaisuudet

Pandemian aikana, pakon sanelemana otettu digiloikka on kirkastanut entisestään yhteisöllisyyden merkitystä. Ryhmän jäsenyyden mahdollistama jakaminen tuo mielekkyyttä työhön ja turvaa tunne-elämään. Ja kun emme ole päässeet harrastamaan, olemme löytäneet arkiset puhteet ja pihatyöt, yhdessä tekemisen, ulkona olon ja pitkät unet. Ja juhlimme, vaikka etänä. Nämä ovat myös niitä ikigain elementtejä, jotka tuovat arvokasta sisältöä jokaiseen auringon nousuun ja laskuun.   

Héctor García ja Francesc Miralles kokosivat sadan maailman pitkäikäisimmän okinawalaisen elämänohjeita ja valintoja ilon löytämiseen ja ylläpitoon.

Nämä ohjeet auttavat säilyttämään mielekkyyden tässäkin hetkessä:

1) Älä huolehdi 

Pitkän iän salaisuus on olla murehtimatta. Säilytä sydän nuorena, älä anna sen vanheta. Avaa sydämesi muilla ja hymyile leveästi.

2) Hyvät rutiinit

Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

3) Vaali ystävyyssuhteita joka päivä

Elämänilon salaisuus on ihmisten tapaamisessa ja pysyvässä liikkeessä. Tanssi ja laula vaikka yksin tai yhdessä muiden kanssa etänä vähintään joka viikko.

4) Elä kiireetöntä elämää

Pysy toimeliaana ja tee yhtä asiaa kerrallaan, äläkä rasita itseäsi. 

5) Optimismi 

Tänään on energinen ja hyvä päivä. Elä täysillä. 

Hyvillä rutiineilla on merkitystä. Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vaan tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

 


Aiheesta lisää Lean Leader -oppaassa. Lataa maksuton LEAN Leader- oppaamme saadaksesi lisätietoja. Pysy ihmisenä!

Lean Leadership, tuottavaa johtamista - Lataa opas!

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT