Skip to content
Eettisen ohjeiston elinkaari
Jari Salo7.7.2023 14:551 min read

Eettisen koodin elinkaari — raketti vai komeetta?

Hieno homma, iso urakka on takana ja organisaatiollanne on nyt eettinen ohjeisto. Mikä mahtaa olla sen elinajan ennuste?

JH CoC raketti 2021

Prof. M. Ka
ptein on tunnistanut ja kuvannut kuusi mahdollista eettisen koodin elinkaarta:

 

1. Raketti

Eettinen ohjeisto lanseerataan suurieleisesti ja siitä ollaankin kovin innostuneita koko talossa, mutta hyvin pian värikkään alun jälkeen harmaa arki palaa ja kiinnostus eettiseen koodiin lopahtaa tyystin.


2. Bumerangi

Ohjeisto ei saa henkilöstön kannatusta, vaan sitä pidetään alusta alkaen epäluottamuksen osoituksena. Kun vielä näyttää siltä, ettei johtokaan ole kiinnostunut toimimaan koodin mukaisesti, heikkenee henkilöstön luottamus ja lojaliteetti entisestään.


3. Tyhjä kuori

Eettinen ohjeisto saadaan hyvin lanseerattua ja kaikki ovat tyytyväisiä. Kuitenkin heti ensimmäinen tositilanne, jossa eettistä koodia olisi pitänyt selkeästi ja linjakkaasti soveltaa, epäonnistuu surkeasti. Koodi osoittautuikin tyhjäksi kuoreksi tai kuorrutukseksi, jolla ei ole käytännön vaikutusta.


4. Kukinto

Ohjeiston käyttöönotto sujuu hyvin ja jonkin aikaa sen mukaisesti myös toimitaan. Hiljalleen uudet hankkeet ajavat koodin taka-alalle, unholaan. Organisaatio ei onnistu ylläpitämään eettisen ohjeiston ohjaavaa voimaa. Koodi lakastuu.


5. Komeetta

Eettisen ohjeiston lanseeraukseen satsataan ja se saadaankin koko talossa aidosti käyttöön. Mutta mikä tärkeintä, panostus jatkuu ja koodin mukaista toimintaa tuetaan systemaattisesti. Lentorata siis säilyy!


6. Portaat

Ohjeisto otetaan käyttöön askel askeleelta, jotta varmistutaan sen soveltamisesta käytännön arkeen. Näin saadaan koodi kytkettyä aidosti ja tiiviisti organisaation perustehtävään eikä se jää irralliseksi erikoistilanteiden ohjekirjaksi. Eettisen ohjeiston vaikuttavuus nousee jatkuvasti, porras portaalta.

Hmm... Tavoitellako siis dramaattisen räjähdysvoimaista rakettilaukaisua vai pitkäjänteisen kuntoilijan porrastreeniä?

- Jari Salo

Lähde: Kaptein, M. (2008): The Living Code.


Miksi ja miten laatia eettinen ohjeisto? Vastauksia saat lataamalla alta maksuttoman Code of Conduct -pikaoppaamme.

Code of Conduct opas - lataa PDF

Voit myös ottaa meihin yhteyttä — katsotaan yhdessä, kuinka voimme parhaiten auttaa.

OTA YHTEYTTÄ

 

Juuriharja osaa ihmiset — siksi valmennamme pintaa syvemmältä.