Skip to content
vrbzvyx2k4i-markus-spiske
Erika Heiskanen16.9.2015 17:122 min read

Pääoma porkkanalaatikossa

Pääoman liikkeet ja omistajien tuotto-odotukset aiheuttavat kuohuntaa, eikä aina syyttä. Aina elämä, yhteiskunta tai kaikki laitkaan eivät ole reiluja ja on tervettä, että epäreiluus ottaa päähän. Aikaa ja energiaa kannattaakin käyttää reilumman kokonaisuuden löytämiseksi ja rakentamiseksi. Pelkkä epäkohtien osoittaminen ei vie eteenpäin.

Monen huomio on tänä kesänä ollut kiinni porkkanalaatikossa. Useat tahot (mm. Helsingin Energia, asukasyhdistykset, seurakunnat) tarjosivat keväällä viljelylaatikoita kiinnostuneille ja laatikoita voi nyt nähdä hurmaavan vehreinä eri puolilla Helsinkiä.

Jos laatikko olisi oma, viljelyssä olisi kyse pääoman sijoittamisesta (laatikko, multa, siemenet) ja työstä (viljely, kastelu, kitkeminen) tuottoa eli osinkoja (porkkanoita ja muita herkkuja) odotellessa.

Leikitään ajatuksella, että ostaisit vehkeet ja härpäkkeet (sijoittaisit pääoman) ja maksaisit jollekin laatikon viljelystä palkkaa, kun et itse ehdi, halua tai osaa hoitaa kasvimaata. Sopisit rahapalkasta etukäteen yhdessä työntekijän kanssa korvaukseksi tehdystä työstä. Neuvotteluvaiheessa sopisit myös työnkuvasta (viljely, kastelu, kitkeminen) sekä tavoitteista (saada hyvä sato, kilo porkkanaa ja kaksi kiloa kurpitsaa).

Kesän mittaan kuvioon sekaantuvat ulkoiset olosuhteet, kuten sää, sairastumiset, uteliaat koirat ja muut tekijät, joihin ei juuri voi vaikuttaa. Pari kertaa työntekijältä unohtuu kasteluvuoro, mutta tilanteen paikkaaminen onnistuu, eikä yksikään kunnolla itänyt kasvi kuole. No, yksi porkkana näyttää aika onnettomalta.

Koittaa sadonkorjuun aika. Porkkanoita ja kurpitsaa on tullut hyvin. Sekä työntekijä että pääomasijoittaja ovat tyytyväisiä. Palkka on maksettu ja sinulla on kasviksia pariksi viikoksi. Työntekijä näyttää vähän siltä, että hänkin olisi mielellään pari porkkanaa ottanut. Onneksi olitte sopineet etukäteen, että sadon ollessa hyvä, työntekijä saa kaksi porkkanaa bonuksena. Mielessäsi huoahdat helpottuneena, ettei asiasta tarvinnut ryhtyä säätämään jälkikäteen.

Jos satoa ei olisikaan tullut ollenkaan, millä mielellä olisit? Et saisi sijoittamallesi pääomalle ollenkaan tuottoa, mutta viljelijälle pitäisi kumminkin maksaa palkka tehdystä työstä. Ja siitä vielä verot ja työnantajamaksut. Sijoittajan riski olisi kesän mittaan realisoitunut ja taloutesi meni juuri pakkasen puolelle. Laatikko ja multa ovat tietysti vielä olemassa. Ensi kesänä voi yrittää uudelleen, jos on keino säilyttää laatikkoa multineen jossakin talven yli ja keväällä varaa ostaa uusia siemeniä.

Samalla logiikalla osakkeenomistajat antavat pääomansa työntekijöiden huomaan viljeltäväksi ja ensisijaisesti tietysti yhtiön johdolle hoidettavaksi ja odottavat saavansa porkkanoita sadonkorjuun aikaan. Liikevoiton synnyttäminen on eettisen johtajan ensisijainen vastuu, jota kautta mahdollistuu toinen vastuu, eli työntekijöistä huolehtiminen ja työpaikkojen säilyttäminen. Nämä vastuut ovat sidoksissa toisiinsa, eikä toista voi saada ilman toista. Huonosti johdetut ihmiset eivät toimi tuottavasti ja innovoiden.

Samalla myös työntekijöiden on kannettava viljelyvastuunsa ja tuettava johtoa. Ilman porkkanoita ei ole sijoitushalua.

Jokaisen näkökulma ja intressit on otettava huomioon, jotta onnistuminen on mahdollinen. Tämän asenteen pitää paistaa sekä puheista ja teoista, jotta saamme porkkanaa jokaiselle.

 

Kiinnostaako tuottavuuden ja hyvinvoinnin lisääminen kestävällä tavalla? Tutustu eettiseen johtamiseen ja lue opas Miten johtaa eettisesti ja rohkeasti?

Eettisen johtamisen pikaopas

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT