Skip to content
Sari Puurtinen28.8.2015 15:512 min read

Onnelliseksi työtä tekemällä

Lomalla on helppo keskittyä onnen etsimiseen. Tänä kesänä onnea on etsitty kaappien kätköistä, iloa ja hyvää mieltä tuottavien esineiden löytämisestä ja muun ylijäävän tavaran pois heittämisestä. Jos onnellisuus löytyy kaapista, niin luulisi sen löytyvän myös työpaikalta ja työstä, hyvää tekevästä työstä.

Omien kaappien siivoamisen olen jättänyt vähemmälle ja keskittynyt onnen etsimiseen mm. uudesta työstä ja -yhteisöstä sekä Juuriharjan arvoista.

1. Tekemisen riemu

Tekemisen riemu arvona muistuttaa omasta asenteesta ja suhtautumisesta työtä kohtaan. Vaikka lähtökohtaisesti olen kokenutkin oman työni konsulttina, valmentajana, coachina ja asiantuntijana aina mielekkäänä, koukuttavana ja merkittävänä, niin varsinaista riemua isolla R:llä olen harvemmin työn tekemiseen liittänyt. Olen kuitenkin.

Työn tekeminen hyvällä energialla ja positiivisella asenteella on hyvä lähtökohta jokaiseen aamuun ja uuteen tilanteeseen. Reilun kolmen viikon kokemuksella hyvästä energiasta kumpuavaa tekemisen riemua on riittänyt toimistolla, asiakastilaisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa ja vaikkapa yhteisissä kahvakuulatreeneissä. Pc:stä Mac maailmaan siirtymisessä riemun kokemukset ovat olleet vielä hakusessa, kaikesta erinomaisesta avusta ja saadusta tuesta huolimatta.

2. Näkemisen herkkyys

Näkemisen herkkyys perustuu Juuriharjan asiantuntemukseen ja ihmisten osaamiseen. Luontaisesti tarkkailijana kiinnitän huomiota ihmisten toiminta- ja ajattelutavan olennaisuuksien tunnistamiseen ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, tilanteisiin ja tunnelmiin, jotka kiireessä helposti jäävät huomiotta, mutta, jotka kuitenkin pyörivät kivenä kengässä.

Minusta on arvokasta, että voin työssäni syventyä ja tarkentaa kysymysten ja osallistavan toimintatavan kautta myös sitä, mistä ryhmän tunnelma tai hiljaisuus kertoo. Harvemmin hiljaisuus on pelkkää myöntymistä. Arvokasta on myös toimintatavan lähtökohta ja arvopohja, emme etsi virheitä, emmekä päsmäröi vaan autamme asiakkaita löytämään kestäviä ratkaisuja olemassa oleviin tilanteisiin. Uskomme vahvasti, että yrityksen eettisen kulttuurin rakentaminen vastuullista toimintatapaa ja yhteistyötä kehittämällä lisää kyllä työn tuottavuuden lisäksi myös hyvinvointia.

Reilun parinkymmenen vuoden työuralla olen nähnyt ja kuullut monenmoista muutostarinaa niin yritysten, tiimien kuin yksittäisten henkilöiden, johtajien ja esimiesten kokemana. On hyvä, että muutoshankkeiden konsulttina ja valmentajana olen myös itse ryvettynyt fuusiotilanteessa.

3. Auttamisen halu

Auttamisen haluani ruokkiikin työstä saatu palaute. Se että, on oikeasti osannut ollut toiselle avuksi, auttanut kiperän tilanteen ratkaisussa, ollut mukana tarjoamassa erilaisia näkökulmia, kuullut ja kuunnellut, vinkannut ja kertonut miten muualla, muissa organisaatioissa, tiimeissä ja ryhmissä asiantuntijat ja esimiehet ovat vastaavissa tilanteissa toimineet.

Jatkuvasti muuttuva työ, niukkenevat resurssit ja kasvavat tarpeet laittavat itse kunkin mielen nöyräksi. Samanaikaisesti on uudistuttava, keksittävä parempia, tehokkaampia ja tuottavampia ratkaisuja sekä luotettava ja uskottava, että paukkuja riittää, vaikka ruuvia vielä kiristetäänkin. Toiminnan vaikuttavuuden lisääminen haastaa meitä entistä enemmän myös henkilökohtaiseen henkiseen kasvuun ja itsensä johtamiseen. On erinomaisen tärkeätä, että työelämän tiukoissa tilanteissa tekemämme päätökset kestävät päivän valon myös pitkässä juoksussa.

4. Erinomaisuuden nälkä

Erinomaisuuden nälkä kirittääkin kestävän onnistumisen rakentamiseen sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä. Emme tavoittele pikavoittoja vaan pyrimme kestävien ratkaisujen löytämiseen myös moraalisella tasolla. Me haluamme nukkua yömme rauhassa ja jättää jälkeemme hyvän, ei pahan jäljen. Olemme siis onnellisia.

Alkakoon syksy, vesisade ja kylmenevät ilmat saavat tulla. Operaatio - Happiness through working, onnelliseksi työtä tekemällä - jatkuu. Toivottavasti sinullakin.

Sari

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT