Skip to content
photo-1446769357257-5aa1b1bfcd65.jpeg
Erika Heiskanen24.2.2015 10:101 min read

Hätäapua eettiseen päätöksentekoon

Meiltä juuriharjaajilta kysytään usein, miten käytännössä voisi testata, onko päätös oikeasti eettinen. Moni johtaja ja esimies haluaisi nopeasti varmistaa ja arvioida päätöstensä kestävyyttä, jotta välttyisi niiden mahdolliselta pyörtämiseltä tai muilta harmeilta.

 

Haasteena eettisten ongelmien tunnistaminen

Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suuri haaste meille suomalaisille esimiehille onkin eettisen dilemman tunnistaminen. Me emme tunnista niitä päätöksentekotilanteita, joissa meidän pitäisi arvioida, mikä mahdollisista vaihtoehdoista on joko eettisesti kestävin tai vähiten epäeettinen.

Kuudesosa esimiehistä ei ole koskaan tunnistanut työssään eettistä dilemmaa ja lopuistakin suurin osa vain hyvin harvoin. Onkin yhdentekevää, miten hyvin osaamme ratkoa eettisesti hankalia tilanteita, jos niitä ei ensinkään huomata.

Apukysymyksiä päätösten arviointiin

Joka kerta kun huomaat ja ymmärrät, että tilanteeseen liittyy eettistä punnintaa, voit siis onnitella itseäsi. Olet osannut tehdä jotakin sellaista, joka ei jostain syystä näytä kuuluvan meidän jokaisen vahvuuksiin. Löydettyäsi ratkaisuvaihtoehtoja, voit arvioida niitä mm. seuraavien kysymysten avulla:

  1. Onko tämä oikein?
  2.  Jos toimin näin, toiminko lakien ja organisaatiomme eettisten periaatteiden sekä muiden prinsiippien mukaisesti?
  3.  Miten joku kunnioittamani henkilö kommentoisi päätöstäni?
  4.  Miltä tämä kuulostaisi iltauutisissa? Tai lööpissä?

Eettisen päätöksenteon kehittäminen

Lataa maksuton pikaoppaamme Miksi ja miten kehittää omaa eettistä johtajuuttaan? saadaksesi lisää eväitä päätöksentekosi tueksi sekä itsesi kehittämiseksi esimiehenä ja johtajana.

Haluatko arvioida eettisen johtajuutesi tasoa tällä hetkellä? Kokeile ilmaista arviointityökaluamme! 

New call-to-action

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT