Skip to content
Jari Salo6.6.2012 19:49< 1 min read

Eettisyys ja systeeminen ajattelu

Idea epävarmuuden hyväksymisestä ja systeemisten vaikutusten ymmärtämisestä teki minuun suuren vaikutuksen vuonna 2005 luettuani Jaana Venkulan oivalluttavan kirjan ”Epävarmuudesta ja varmuudesta”. Tajusin, että kyky sietää epävarmuutta ja taito kuvitella ratkaisujen monia seurauksia on avain vastuulliseen ja eettiseen päätöksentekoon.

Vastaavasti näiden ominaisuuksien vajavaisuudesta saattaa seurata ikäviä ja arvaamattoman mittaluokan kerrannaisvaikutuksia. Tätä visualisoi mainiosti Open Compliance and Ethics Groupin (OCEG) julkaisema kuva, jossa Standard & Poor’sin S&P 500 –indeksi vuosilta 1997-2011. Siinä nähdään 2000-luvun alun IT-kuplan sekä 2008 alkaneen finanssikriisin aiheuttamat romahdukset osakkeiden arvoissa.

OCEG kysyy, mikä olikaan noiden romahdusten taustalla. Heidän vastauksensa on: Eettisyyden ja systeemisen ajattelun heikkous.

Pistää miettimään.

- Jari

 

Kuva S&P 500 Performance

Kuvakaappaus 500 Performance

Kuvat www.oceg.org

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT