Skip to content
Kaisa Heiskala16.4.2010 8:39< 1 min read

Onko olemassa omien arvojen mukaista elämää?

Kehitysjohtaja Roope Mokka on sanonut, että ”nuorille ei riitä mikään – ja se on vain hyvä asia.” Mokan mukaan kyse on nuorten halusta tehdä jotain suurta, kuten pelastaa maailma.

Kyse on myös ideologisten arvojen korostumisesta työelämään sitoutumisessa. Työn on sovittava omiin arvoihin ja niiden on toimittava arjen työssä. Arvoista tulee myös sopia yhdessä, sillä niitä ei oteta ylhäältä annettuina.

Ovatko omat arvosi hukassa vai hallussa?

Jään miettimään. Elämmekö lainkaan omien arvojemme mukaan? Kuinka paljon arvot ohjaavat elämäämme, valintojamme ja toimintaamme?

Onko meillä ylipäätään mahdollisuutta elää arvojemme mukaan? Tunnemmeko omat arvomme? Miten arvot näkyvät arjessa – vai näkyvätkö? Paljon kysymyksiä, mutta löytyykö vastauksia?

Yhteiskunta muuttuu ja arvot sen mukana

Monet selvitykset ja tutkimukset kertovat siitä, että nuoret suhtautuvat työhön eri tavalla kuin vanhempansa. Nuoret korostavat työn merkitystä ja tehtävien merkityksellisyyttä, joustavuutta sekä valtaa vaikuttaa omaan työhönsä, työnkuvaansa ja työaikaansa.

Varmaa on ainakin se, ettei töiden tekeminen otsa hiessä tai tämän hetkinen hektinen työelämä jaksa kiinnostaa. Myös johtajuudelta odotetaan uusia asioita. Luovan ja innostavan työympäristön sekä merkityksellisten töiden lisäksi kaivataan reilua pomoa.

Herää lisää kysymyksiä, joihin ei pelkästään ajattelemalla löydy vastauksia. Minkälaisia muutoksia työmaailmassa ja yhteiskunnassa pitäisi tapahtua, jotta elämä omien arvojen mukaan olisi mahdollisia? Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan!

- Kaisa

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT