Juuriharja blogi

Lean - virtaavampaa kehittämistä

10.11.2016 18:48 Kategoriat: Johtamisen kehittäminen

Kehittämisinnostus valtaa aina toisinaan ja sitten haluat laittaa “hommat kuntoon”. Kun kerrankin on ehditty yhdessä arvioida kokonaisuutta, on tunnistettu useita kehittämistarpeita. Innostus on kova ja toiveikkuuttakin on ilmassa. Vihdoin saadaan ratkottua nämä ikihankaluudet ja työ sujuvoituu! Miten minä ja me saamme nämä hyvät ajatukset onnistumaan käytännössä?

photo-1491438590914-bc09fcaaf77a.jpeg

Tällaisessa tilanteessa moni johtaja huomaa, ettei ehdi tulospaineiden vuoksi kunnolla ohjata strategisia projekteja ja delegoi niitä eteenpäin. Tarkoitus on, että sitten pidetään palavereja ja johtajan kaikki tuki ja sparrausapu on käytettävissä. 

Sitten hyvät aikomukset hautautuvat arkeen...

Projekti jää jalkoihin sekä projektin toteuttajilta että delegoineelta johtajalta. Kehittämisen fokuskin himmenee ja ryhdytään viilaamaan pilkkua, joka ei enää liity arvon tuottamiseen asiakkeaalle millään tavoin.

Miten tämän tilanteen voisi taklata etukäteen? Mikä pelastaisi suosta jo ennakkoon?

Yksi viisaus voi piillä siinä, että “pötkylöi” projektit peräkkäisiksi rinnakkaisten sijaan. Se vähentää keskeneräisen työn määrää. Miksi se toimii paremmin? Kokeile itse jonglöörata 15 pallolla ja sitten kahdella tai kolmella pallolla. Kumpi sujuu helpommin? 

Keskeneräisellä työllä on usein itseään työllistävä vaikutus. Pieni ajatusleikki: Jokin asia viipyy, minkä perään lähetetään tilannekyselynä sähköposti, jakelu 5 henkeä. Viesti on lyhyt, lukemiseen menee vain minuutti. Sitten muutaman viestin verran päivitetään tilannetta ristiin ja rastiin, viestejä kirjoitetaan ja luetaan. Vai pari minuuttia sinne tänne. Kertaa 5 henkeä. Ei siihen ehkä mene kuin puolesta tunnista tuntiin yhteensä. Sen yhden kyselyn osalta. Kun moni projekti on kesken ja moni henkilö kyselee etenemisestä ja moni henkilö vastaa kyselyyn, yhteenlaskettuna työmääränä puhutaankin nopeasti jo viikoista per vuosi. Laittaa miettimään.

Kokeile näitä:

  1. Valitse enintään 3 kehittämisen kärkeä kerrallaan.
  2. Organisoi projektit seuraamaan toisiaan ja rajoita kesken olevan työn määrää.
  3. Ohjaa ja johda aktiivisesti.
  4. Varmista, että fokus pysyy arvon tuottamisessa asiakkaalle

Harjoittele lisää:

Lisää tehokkuuteen ja virtaavuuteen tähtääviä harjoituksia on julkaisussamme Lean - joka pomon opas tuottavuuteen ja hyvinvointiin . 

Lean opas

Kategoriat: Johtamisen kehittäminen

Erika Heiskanen

Kirjoittanut Erika Heiskanen

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.

Pysy ihmisenä.
Tilaa Juuriharjan blogi.