<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vaan tapa. Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää.

[fa icon="calendar"] 24.8.2017 13:08 Kategoriat: Arvot

Pitkääkö syksyn myötä hypätä taas oravanpyörään? Iskikö sunnuntai-ahdistus arjen velvollisuuksien ja rutiinien myötä? Miten kesän vapautta voi lisätä arjen kiireeseen?

Turhautuminen kasvaa silloin, kun ei voi toimia oman tahdon mukaisesti, vaan on tehtävä sitä mitä mutkin tekevät tai väittävät tekevänsä. Turhautuminen ei johdu uupumuksesta ja loppuun palamisesta vaan oman kipinän vähenemisestä, jopa lamaantumisesta, "ei vois vähempää kiinnostaa".

Mielenkiinnonkohteet ja intohimot muuttuvat elämän aikana monta kertaa. Ehkäpä loman jälkeinen arkeen turhautuminen kertookin muutoksen kaipuusta. Ehkä kyse onkin mielekkäämpien rutiinien ja parempien valintojen tarpeesta. Olemmehan sitä mitä toistuvasti teemme. Jokapäiväiset valinnat rakentavat mielekästä elämää. 

Kesällä tutkiskelin suomalaisen mökkielämän ja keskimäärin satavuotiaiden japanilaisten elämäntavan yhtymäkohtia. Maailman suhteellisesti pitkäikäisimmät ja elinvoimaisimmat ihmiset löytyvät Okinawan saaren pohjoiskärjestä, 3000 asukkaan maalaiskylästä. 

Kuten suomalaisten, myöskään okinawalaisten pitkä-ikäisten elämä ei ole ollut helppoa. Toinen maailmansota kosketti myös heitä surmaten saaren asukkaista 200 000 ihmistä. Paikalliset asukkaat eivät ole miehittäjille kuitenkaan katkeria. Pitkäniän ja elämähalun salaisuus liittyy japanilaiseen käsitteeseen ikigaihin, elämäntarkoituksen etsimiseen ja elämäniloa ylläpitävään asenteeseen ja toimintatapaan vaikeuksienkin keskellä.

Yksi hyvän elämän salaisuuksista on yhteisöllisyys. Huonoilta satovuosilta syntynyt naapureiden auttamisen ja yhteisen tekemisen perinne. Ryhmän jäsenyys on tuonut turvaa sekä talouteen että tunne-elämään. Palveluiden puuttuminen on synnyttänyt suomalaista mökkielämää muistuttavat rutiinit; kevyen, kasvispitoisen ruokavalion, arkiset puhteet, puutarhatyöt, yhdessä tekemisen, ulkona olon ja pitkät yöunet. Kesäjuhlia unohtamatta. Elämänasenteena ikigai, tuo arvokasta sisältöä jokaiseen auringon nousuun ja laskuun.   

Héctor Garcian ja Francess Miralles kokosivat 100 maailman pitkäikäisimmän okinawalaisen elämänohjeita ja valintoja ilon löytämiseen ja ylläpitoon.

1) Älä huolehdi 

Pitkän iän salaisuus on olla murehtimatta. Säilytä sydän nuorena, älä anna sen vanheta. Avaa sydämesi muilla ja hymyile leveästi.

2)  Hyvät rutiinit

Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää. 

3) Vaali ystävyyssyhteita joka päivä

Elämänilon salaisuus on tavata ihmisiä ja pysyä liikkeessä. Käy karaokessa ja tanssimassa joka viikko. 

4) Elä kiireetöntä elämää

Tee paljon asioita joka päivä. Pysy toimeliaana ja tee yhtä asiaa kerrallaan, äläkä rasita itseäsi. 

5) Optimismi 

Tänään on energinen ja hyvä päivä. Elä täysillä. 

 

Hyvillä rutiineilla on merkitystä. Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko vain tapa. Jokapäiväisillä valinnoilla etenemme kohti mielekästä elämää.

 

 

      

Kategoriat: Arvot

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.

Pysy ihmisenä.
Tilaa Juuriharjan blogi.