<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Miten homma saadaan toimimaan

[fa icon="calendar"] 10.5.2011 17:29 Kategoriat: Yhteistyötaidot, Johtamisen kehittäminen

Toukokuun alussa, 3.-4.5. oli monikansallisten yhtiöiden jälleen aika kokoontua jakamaan kokemuksiaan eettisyydestä ja sen kehittämisestä Lontooseen, Responsible Business Summittiin. Tapaamisessa TNT:n toimitusjohtaja Peter Bakker kertoi yhtiön tarinaa päästöjen vähentämisestä. Tarina oli täynnä matkan varrella tehtyjä oivalluksia ja yllättäviäkin käänteitä.

Kaikki käynnistyi tahtotilan julkistamisesta: "Julistin medialle, että TNT:stä tulee maailman ensimmäinen päästötön logistiikkayhtiö." Taustalla työskenteli iso tiimi, joka etsi erilaisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi. Ohjelmajulistus tarkoitti myös muutoksia toimitusjohtajan henkilökohtaisiin tottumuksiin. Bakker vaihtoi käytössään olleen ison mustan auton Toyota Priukseen.

Bakker kertoi, että hän huomasi oman bensankulutuksensa riippuvan täysin siitä, millaisessa mielentilassa hän kunakin päivänä oli ajaessaan. Jos oli kiireen ja paineen tuntua tai joku asia harmitti, päivän kulutus oli kaksinkertainen parempiin päiviin verrattuna. Oman kokemuksensa kautta Bakker oivalsi, että tekniset ratkaisut eivät riitä. Jos halutaan vähentää yhtiön päästöjä, on tavoitettava 70 000 oikeaa jalkaa.

Tästä oivalluksesta käynnistyi ohjelma, jossa työntekijät kilpailivat ympäristöystävällisyydessä ja turvallisuudessa. Jokaisen kaasujalan otetta mitattiin ja alueellinen voittaja eteni valtakunnalliseen kilpailuun jne. pykälä pykälältä aina globaaliin kilpailuun asti. Pienenkin kisan voittajat näyttivät niin ylpeiltä saavutuksestaan, ettei mikään aiempi toimenpide ollut saanut vastaavaa aikaan.

Ihmisten innostamisen ja ratkaisuosaamisen lisäksi tarvitaan myös varsinaiset ratkaisut, tässä tapauksessa mm. vähäpäästöisemmät autot. TNT:n vaihtoehdoksi karsiutui lopulta sähköautot. Valitun ratkaisun kanssa käynnistettiin neuvottelut hankinnasta sen autovalmistajan kanssa, jonka kanssa oli tehty yhteistyötä sähköautojen parissa jo aiemminkin. Tarkoituksena oli tilata 3000 autoa ainakin aluksi. Toimittaja totesi, että he pystyivät valmistamaan 250 autoa vuodessa ja että TNT:n kilpailijat halusivat niistä myös osansa. Pullonkaula!

Onneksi tuo autonvalmistaja ei ollut ainoa vaihtoehto. Kiinassa on rakennettu tuotantolaitoksia, joiden lähtökohtainen tuotantokapasiteetti on 100 000 sähköautoa vuodessa ja sopiva yhteistyökumppani löytyi. Tiesitkö muuten, että Kiina sijoittaa kuukaudessa enemmän uusiutuvaan energiatuotantoon kuin USA vuodessa?

Bakker korosti puheenvuorossaan, että tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan osaamisen lisäksi tekniset ratkaisut, mutta ilman ihmisiä mistään ei tule mitään. Kaikkien on päästävä mukaan rakentamaan yhteistä tulevaisuutta. Ja pääjohtajaa myöten sekä ylimmän johdon että keskijohdon on näytettävä esimerkkiä. Miten voisi olettaa, että muut tekevät muutoksia omassa toiminnassaan, jos ei itse niitä tee? Hyvä kysymys.

- Erika

Kategoriat: Yhteistyötaidot, Johtamisen kehittäminen

Pysy ihmisenä. Tilaa Juuriharjan blogi.

Pysy ihmisenä.
Tilaa Juuriharjan blogi.