<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Jari Salo

Hajautettu asiantuntijaorganisaatio perjantaina

[fa icon="calendar"] 12.2.2007 14:01 Jari Salo

Viimeisenä työpäivänä johtamisvastuussa olivat Ulla, Marja-Leena ja Seppo. Päivää väritti kova paine saada osuutemme töista tyylikkääseen päätökseen. Johtajien valitsema kompetenssikeskeisen hajautetun asiantuntijaorganisaation malli toimikin tähän päivään hyvin. Kukin johtaja oli omassa työpisteessään ja kutsui osaajia ryhtymään työhön kanssaan. Sekä motivaatio että työmoraali olivat korkealla ja jälki sen mukaista.Päivän yksi kohokohdista oli meille tarjottu kunnianosoitus: saimme lounastaa lastenkodin rehtorin omassa kodissa. Soimme hyvällä ruokahalulla maukasta ruokaa ja sekä emäntä etta isäntä vaikuttivat oikein tyytyväisiltä.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Organisaation jalostamista torstaina

[fa icon="calendar"] 12.8.2006 14:02 Jari Salo

Tarja ja Anders olivat tanaan kumpikin toista kertaa johtamisvastuussa, joskin ensi kertaa tassa kokoonpanossa. Kokemus paistoi tyootteesta. Paivan johtamisessa myos hyodynnettiin aiempien paivien kokemuksia ja oppeja. Organisaatiota jalostettiin mm. nimittamalla kolme 'kymppia', kukin eri tyopisteeseen.Erityista huomiota kiinnitettiin edelleen seka tyoturvallisuuteen etta tyohyvinvointiin ja perusperiaatteena oli vahva tavoitteellisuus. Kutakin kannustettiin pitamaan huolta itsestaan seka lahimmista tyotovereistaan.Lounaan jalkeen johtajien painetta lisattiin yllattavalla paivan teemaan sopivalla roolileikilla, jossa yksi tyontekija teeskenteli ottaneensa hieman olutta ruoan jalkeen, eika kokenut olevansa aivan tyokunnossa. Johtajat ottivat uuden kaanteen vakavasti. He ottivat hammennyksestaan huolimatta tilanteen hyvin halutuun organisoimalla tyoryhmien johtajuuden ja tehtavat uudestaan. Odottamattoman lisaelementin reaktioita tyostettiin illan keskustelussa vilkkaasti ja moni koki oivaltaneensa taman paivan tyossa itsestaan, johtamisesta ja eettisyydesta aivan uusia asioita.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Takaisin Herrankukkarossa

[fa icon="calendar"] 17.4.2006 14:02 Jari Salo

okoonnuimme maaliskuun puolessa välissä takaisin alkupisteeseen, Rymättylän Herrankukkaroon, kertaamaan kokemuksiamme, vaihtamaan havaintojamme arjesta sekä kiteyttämään oppimaamme. Tunnelma oli lämmin, oli mukava nähdä muita taas muutaman viikon tauon jälkeen. Kuukausi matkajakson ja viimeisen jakson välissä tuntui sopivalta ajalta: prosessi jatkui yhä, päällimmäiset oli ehtinyt testata käytännössä. 

Kävimme läpi kaikki valmennuspäivät siihen mennessä, kertasimme kokemuksia ja vedimme yhteen saamiamme opetuksia. Mikä oli itse kullekin ollut merkityksellisintä, mitä oli itsestään oppinut?

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Oikein vai väärin

[fa icon="calendar"] 3.3.2006 15:02 Jari Salo

Juuriharja 2006:n viimeiseen jaksoon valmistautuminen etenee kovaa vauhtia ja on viimeistelyä vailla. Tapaamme parin viikon kuluttua taas Herrankukkarossa, Rymättylässä.

Arki on imaissut meidät mukaansa työn touhuun. Samalla ovat läsnä kokemukset Sri Lankassa, erilaiset tilanteet ryhmän kanssa sekä lasten kasvot ja ilmeet. Toivomme jopa, että ne eivät unohdukaan. Tulimme matkalla kosketetuiksi ja voi olla, että saimme samalla itsellemme jotakin ainutlaatuista ja vaalimisen arvoista.

Suomessa puhuttavat irtisanomiset ja tuotannon siirtäminen pois maasta. Moni on kysynyt, onko se oikein. Hyvä kysymys. Mistä näkökulmasta asiaa olisi syytä lähestyä? 

Olisiko Gilliganin huolenpidon etiikka hyvä lähtökohta? Kiinnittäisimme enemmän huomiota ihmissuhteisiin ja ihmisistä huolehtimiseen? Mutta kenestä keskittyisimme pitämään huolta? 

Onko yrityksen omistajan pääoman tuotto ja elinkeino vai työntekijän asuntolaina tärkeämpi? Miten pidämme huolta työttömäksi jääneen lasten kenties muuttuneista harrastusmahdollisuuksista tai paikallisen kauppiaan menekin vaihtelusta? Käykö meillä mielessä tsekkiläisen perheen hyvinvointi, kun äiti saa ensimmäisen työpaikan seudulle tulleessa pohjoismaisessa yrityksessä? Hmm. Huolenpidon etiikka ei taida ainakaan helposti tarjota ratkaisua.

Yhdysvalloissa puhutaan paljon hyve-etiikasta liike-elämässä. Kokeillaanpa sitä, ainakin kevyesti. 

Hyveellinen ihminen toimii yhteiskunnan normien mukaan ja noudattaa lakeja. Tuotannon siirto maan rajojen ulkopuolelle ei sinänsä riko lakeja, mutta joidenkin mielestä yhteiskunnan normit voivat vähän venyä. Toisaalta kansakunnan menestys on myös siitä kiinni, mitä kotimainen pääoma tuottaa – tai on tuottamatta. 

Hyveenä pidetään keskitietä kahden paheen välillä. Esimerkiksi rohkeus on pelkuruuden ja uhkarohkeuden välissä. Pelkuri ei ryhdy mihinkään tai kanna vastuuta teoistaan, uhkarohkea taas saattaa itsensä ja muut tarpeettomaan vaaraan. Onko tehtaan perustaminen vaikkapa Kiinaan uhkarohkeaa? Yksittäisen yrityksen kohdalla se voi olla, jos valmistautumista ei tehdä perusteellisesti. Tai voiko se olla myös pelkuruutta tai toisaalta rohkeutta?

Muita hyveitä ovat mm. lempeys, iloisuus, ystävällisyys ja oikeudenmukaisuus. Mitä ne antaisivat tähän pohdintaan?

Liike-elämässä tavoitteena tulisi hyve-etiikan mukaan olla johtajana kehittyminen ja organisaation kehittäminen. Organisaation kehittämisen näkökulmasta voidaan päätyä siihen, että suomessa sijaitseva organisaatio ei ainakaan kehity, kun se sellaisenaan lakkaa olemasta tuotannon siirtyessä muualle. Jos taas organisaationa pidetään sitä systeemiä, jonka omistaja luo, voidaan tuotannon siirtoa pitää organisaation kehittämisenä mitä suuremmassa määrin.

Voisimme vielä kurkistaa deontologian eli velvollisuusetiikan tai teleologian eli seurausetiikan ikkunan kautta tuotannon siirron problematiikkaan. Rawlsin oikeudenmukaisuuden etiikka voisi sekin antaa mielenkiintoisia näkökulmia.

Onko kuitenkin niin, että etiikan eri koulukunnat eivät sellaisinaan tarjoa ratkaisua pulmaan tuotannon ulkomaille siirtämisen eettiseen dilemmaan? Väittäisimme jopa, että koulukunnat, joita on paljon muitakin, eivät ratkaise liike-elämän eettisiä pulmia. Ilman omaa eettistä ajattelua ei koulukunnilla ole virkaa. Ajattelun apuna ja työkaluina toisen jäsentämä ajattelu toimii erinomaisesti. Sitä vastaan voi peilata omaa ajatuksenjuoksua ja kehittää eettistä oivalluskykyä.

Löysit ylläolevasta päättelystä varmasti monia aukkoja. Mitä mieltä itse olet, mitkä seikat vaikuttavat mihinkin? Mikä on oikein, mikä väärin ja minkä vuoksi?

Terveisin,
Erika ja Jari

P.S. Pentti-Oskari Kankaan terveiset:
Orpokoti Toivolan keittiö ja ruokahuonesaneeraus (juuriharjalaistenkin työn kohde) etenee vauhdilla.
Kiitos Onnelan osakkaat ja kiitos Lotus Hill kummit. Nyt on koossa 394 ryhmäkummia. Enää 106 kummia, niin tavoite on saavutettu. Kerrohan kaverillesi.
Lisätietoja: www.positiivarit.fi
 

 

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Kotona

[fa icon="calendar"] 20.2.2006 14:00 Jari Salo

Viikonloppu on nukuttu ja täytyy sanoa, että kaikki uni oli tarpeen. Lääkärissäkäynti on vielä edessä varmuuden maksimoinniksi, jotta pysymme terveydellisesti iskussa arjen haasteissa. Eettisyyden ja johtamisen ympärillä pyörivä prosessi jatkuu korviemme välissä.

Me, Erika ja Jari, jatkamme kirjoittelua verkkaiseen tahtiin. Jaamme joitakin ajatuksiamme valmistautuessamme Operaatio Juuriharja 2006:n viimeiseen jaksoon maaliskuun puolessa välissä.
Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Kotiin päin

[fa icon="calendar"] 19.2.2006 15:03 Jari Salo

Lahdimme aikaisin aamulla liikenteeseen tutustuaksemme Pinnawelan norsujen orpokotiin. Hoitokodissa asuu 75 norsua ja lahes kaikki ovat jollakin tavoin haavoittuneita tai vammautneita. Ne eivat parjaisi luonnossa ja sen vuoksi ne on otettu orpokotiin hoitoon. Elaimet ovat vaikuttavan kokoisia ja hammentavan viisaan oloisia. 

Matkalla Colomboon tutustuimme ohi vilistavien kylien elinkeinoihin (kussakin kylassa omansa): rottinki, cashew-pahkinat, autojen korjaus, ananaksen viljely, jne. Kehitysmaalle tyypilliseen tapaan kaikki kylassa elavat samasta 'leivasta', eika variaatiota ole.

Colombo on aaripaiden kaupunki. Taalta loytyy lansimaisen hintatason ostoskeskuksia kimalteineen seka Pettahin basaari, jossa hinnat ovat turistin nakokulmasta lahinna nimellisia. Hokkelikylien jaatya taakse on kohta edessa rikkaiden asuinalue Cinnamon Gardens. Kaiken kokemamme jalkeen jaamme hetkittain sanattomiksi.

Huomenna lahdemme kotimatkalle ja siirrymme pikkuhiljaa harjoittelusta takaisin arkeen. Olemme kaikki tulleet kosketetuiksi ja moni asia on liikahtanut, prosessit jatkavat sisallamme kypsymistaan. Tama on hieno maa ja juuriharjalaiset ovat upea ryhma!

Seuraavan kerran kuulumisia Suomesta.
Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Tervehdys keskimaasta

[fa icon="calendar"] 18.2.2006 12:02 Jari Salo

Juuriharja-joukko on kaksi viimeistä päivää kulkenut Sri Lankan keskiosissa. Ajoimme nk. Hill Countryn halki Nuwara Eliyaan, jossa yövyimme viime yön. Maisema on nimensä mukaisesti vuoristomaista vihreää kukkulaa, joka on täynnä uskomattomia määriä teeviljelmiä. Yöpaikkamme oli 2000 m merenpinnasta, mikä tarkoitti suorastaan palelemista aiempaan viikkoon verrattuna. 

Tänä aamuna jatkoimme taas vuoristoa alaspain, vierailimme teetehtaalla ja päädyimme Kandyyn. Matkan ajan oppaamme Kumara kertoi meille eläväisiä tarinoita Sri Lankan kulttuurista ja historiasta, aitosavolaisella suomen kielella! Kulttuurikylpy jatkui illalla tutustumalla Kandyn tärkeimpään pyhiinvaelluskohteeseen Temple of Toothiin, jossa säilytetaan Buddhan hammasta. Näimme myös kansantanssia ja tulella kävelyä... Tätä kaikkea ja aiempaa kokemaamme olemme purkaneet keskusteluharjoituksissa. Juuriharjalaiset ovat nyt aloittaneet kaiken sen materiaalin työstämisen, jota matkamme monet vaiheet ovat heidän ajatteluunsa tuottaneet.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Vapaapäivä veneillä

[fa icon="calendar"] 16.2.2006 15:01 Jari Salo

Tanaan olemme viettaneet hyvin ansaittua vapaapaivaa. Rakennustyomme on siis talta eraa loppu, eika valmennuksellisia harjoituksiakaan talle paivalle ole. Juuriharjajoukko pitaa kuitenkin tiukasti yhta, kaikki seitseman lahtivat yhteiselle retkelle laheiselle laguunille. Tiedossa on ainakin ajelua paikallisilla veneilla ja kohtaamisia varaanien kanssa. Toivoipa joku nakevansa krokotiilinkin. Toimittajat paiskivat tanaankin toita ja lahtivat lahikyliin kuvaamaan ja haastattelemaan paikallisia ihmisia. Me vetajat otamme mahdollisimman rauhallisesti ja lataamme akkujamme rannalla. Vaikka rakennushommat ovat ohi, on seuraavien paivien ohjelmassa runsaasti harjoituksia ja yhteista keskustelua. 

Erittain tarkea paiva siis, lepoa todella tarvitaan kuuden hikisen tyomaapaivan jalkeen. Huomenaamuna aikaisin matkamme saa taas uuden luonteen, kun suuntaamme sisamaahan Nuwara Eliyaan.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Itseohjautuvaa oppimista keskiviikkona

[fa icon="calendar"] 10.2.2006 14:00 Jari Salo

Keskiviikkona vastuuta kantoivat Enska ja Marja-Leena. Kukin sai valita mieleisensa tyopisteen. Osa porukasta halusi oppia uutta ja hakivat haasteita, osa halusi syventaa osaamistaan tutun tyon parissa. Ensimmaista kertaa kukin joutui maarittelemaan selkeasti omat tavoitteensa paivan tyorupeamalle ja tavoitteiden toteutumista seurattiin.Organisaatiolle laadittiin brandi ja slogan:
Rakennuspalveludivisioonamme brandiin kuuluu tuottaa pysyvia ratkaisuja.
Sloganin myota kiinnitettiin entista enemman huomiota laatuun.
Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Työhyvinvointia tiistaina

[fa icon="calendar"] 8.2.2006 23:00 Jari Salo

Johtajina olivat Paivi ja Seppo ja teemana tyohyvinvointi. Tauoilla kasvatimme yhteishenkea ja vahvistimme tyohyvinvointia erilaisin toiminnallisin menetelmin. Meilla oli mm. vedenjuontikilpailu kuivumisen valttamiseksi ja hartiahierontaa verenkierron vilkastuttamiseksi. Jarjestivatpa johtajat tauolle tuoreet kookosjuomatkin!
Johtajat olivat tehneet keskinaisen tyonjaon, jossa toinen keskittyi enemman tunnelmaan ja toinen tyon johtamiseen. Tyonjaon toimivuudesta keskustelimme illalla. Voiko rooleja erottaa toisistaan vai onko molempien oltava lasna samanaikaisesti, jotta saamme seka hyvinvointia etta tuloksia? Kuuntelemisen jaloa taitoa erittelimme myos: miten malttaa pysahtya, katsoa silmiin ja olla lasna, kun on vasynyt, kuumissaan ja karpaset porraa ja tyotkin nayttavat edistyvan ihan hyvin. 

Virkistava ja ryhmahenkea nostattava paiva!
Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]

Tilaa blogi

Kategoriat

Näytä kaikki