<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=684484911759065&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Juuriharja blogi

Sirkku Heinonen

Juuriharjan lukupiiri: Eettinen päätöksenteko – mistä tietää, mikä on oikein?

[fa icon="calendar"] 30.8.2017 15:29 Sirkku Heinonen

Meillä on Juuriharjan lukupiirissä meneillään kirja Business Ethics, Ethical Decision Making and Cases. Kirjassa on satoja sivuja teoriaa eettisestä liiketoiminnasta sekä parikymmentä visaista casea.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Sari Puurtinen

Miksi ja miten kehittää omaa eettistä johtajuuttaan?

[fa icon="calendar"] 19.5.2016 10:45 Sari Puurtinen

Katarina Baer kysyy 15.5.2015 Hesarin Työ ja ura -kolumnissa toimivatko organisaatiot käytännössä niin eettisesti ja empaattisesti kuin mitä yritykset sivuillaan kertovat.  Onko työntekijöillä oikeasti mahdollisuus tehdä työssään ihmiskuntaa merkittävästi palvelevia asioita? Osoittautuuko eettisyys ja empaattisuus  silmänlumeeksi, paljastuuko sanojen takaa todellinen motiivi, työntekijöiden hyväksikäyttö?

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Sirkku Heinonen

Johtavatko ajattelun harhat johtajaa ja johtoryhmää harhaan?

[fa icon="calendar"] 20.4.2016 12:56 Sirkku Heinonen

Ajattelumme ja päätöksentekomme on kovin harhaista vaikka usein toiselta tuntuukin. Olemmehan me omasta mielestämme järkeviä, hyviä ajattelijoita, jotka tekevät rationaalisia päätöksiä saatavilla olevan informaation pohjalta. Aivomme pettävät meitä kuitenkin huomaamattamme. Ne valikoivat mm. mihin kiinnitämme huomiota, mitä pidämme totena ja millä perusteella teemme päätöksiä. Ne uskottelevat meille, että olemme ajatuksenlukijoita ja tiedämme, mitä muut haluavat ja ajattelevat. Ne sotkevat syyt ja seuraukset. Ja tulkitsevat kaiken näkemämme vanhojen uskomuksiemme pohjalta. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. 

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Sari Puurtinen

Onnelliseksi työtä tekemällä

[fa icon="calendar"] 28.8.2015 15:51 Sari Puurtinen

Lomalla on helppo keskittyä onnen etsimiseen. Tänä kesänä onnea on etsitty kaappien kätköistä, iloa ja hyvää mieltä tuottavien esineiden löytämisestä ja muun ylijäävän tavaran pois heittämisestä. Jos onnellisuus löytyy kaapista, niin luulisi sen löytyvän myös työpaikalta ja työstä, hyvää tekevästä työstä.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

"Ei meille tullut mieleenkään…"

[fa icon="calendar"] 1.6.2015 11:32 Jari Salo

Johtoryhmän kokouksessa sanottua:

"Tämähän on ihan selvä homma. Siis aivan itsestään selvä. Näinhän me ollaan aina näissä tapauksissa toimittu."

"Onpa kiusallinen juttu. No, ei me tässä voida kaikkia pitää tyytyväisinä. Mennään tällä vaan."

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Otso Jukarainen

Milloin on ok mennä päin punaista?

[fa icon="calendar"] 16.5.2012 16:30 Otso Jukarainen

Siitä huolimatta, että lähes päivittäin saamme valitettavasti lööpeistä lukea joko vahingossa tai tarkoituksella tapahtuneista epäeettisyyksistä, vieläkin joskus kuulee argumentteja, joiden mukaan organisaation arvopohjaisuuden ja eettisyyden kehittäminen on tarpeetonta tai liioittelua, koska ”aikuisille ihmisille pitäisi olla selvää mikä on oikeaa, hyväksyttävää ja väärää toimintaa”. Tai jotkut ovat sitäkin mieltä, että laki kertoo meille riittävällä tasolla, mikä on oikein ja mikä väärin. Tällaisia ajatuksia tuuletellaksemme kysymme usein: ”oletteko koskaan elämässänne kävelleet päin punaista liikennevaloa?” Se tuntuu olevan joukkiosta riippumatta melko yleinen synti. Täytyy tunnustaa, että omakin käsi nousee herkästi. Jatkokysymys kuuluu: ”tiesittekö kävellessänne päin punaista, että se on laitonta, niin ei saa tehdä?”

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Meri Vehkapera

Monimuotoisuus edellyttää eettistä johtamista?

[fa icon="calendar"] 25.8.2011 14:46 Meri Vehkapera

Sanotaan, että suomalaiset yritykset ovat monimuotoisempia kuin koskaan. Tämä varmasti pitää paikkansa monella tapaa: työntekijät (ja myös yritysten sidosryhmien jäsenet) ovat erilaisia esimerkiksi sukupuolen, iän, seksuaalisen suuntautumisen, etnisen taustan, uskonnon, elämäntilanteen, fyysisen ja henkisen kunnon ja monen muun tekijän suhteen. Tässä ei sinällään ole mitään uutta, että työntekijät ovat erilaisia, mutta erilaisuutta on vain maailman muuttumisen myötä entistä enemmän. Tällaista erilaisuutta kutsutaan usein sekä johtamiskirjallisuudessa että myös käytännössä monimuotoisuudeksi tai diversiteetiksi.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Otso Jukarainen

Vastuullisuus ja rekrytointi

[fa icon="calendar"] 15.6.2011 10:22 Otso Jukarainen

Kreikka on valokeilassa. On esitetty näkemyksiä, joiden mukaan Kreikka olisi aikanaan keplotellut itsensä euroon kyseenalaisin keinoin ja sittemmin Kreikan talouden vastuuttomasta hoitamisesta aiheutuneet seuraukset ovat tunnetut. Nyt jopa Suomea repii kahtaalle ajatus siitä, tuleeko yhden osallisen vastuuttomuuden seurauksista kantaa yhteistä vastuuta, vai antaa romahduksen tapahtua ja jokaisen huolehtia sen seurauksista tahollaan.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Jari Salo

Jännitysnäytelmän neljättä näytöstä odotellessa...

[fa icon="calendar"] 19.5.2011 12:01 Jari Salo

Kaksi vuotta sitten alkoi eettinen jännitysnäytelmä, joka siirtyi kolmanteen näytökseensä viime viikolla. Tässä kooste tapahtumien kulusta sellaisena kuin se on nähtävissä julkisen median kautta.

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]
Otso Jukarainen

Moraalisi - koukku vai karkotin?

[fa icon="calendar"] 4.5.2011 11:31 Otso Jukarainen

Työskennellessäni asiantuntijoiden kanssa törmään tämän tästä erilaisiin myyntiä estäviin asenteisiin, pelkoihin ja uskomuksiin, kuten:

Lue lisää [fa icon="long-arrow-right"]

Tilaa blogi

Kategoriat

Näytä kaikki